Buxusziektes

Buxusziekte: de meest voorkomende aandoeningen

18 september 2018 | Hans

Net zoals bij mensen en dieren het geval is, kunnen ook planten ziek worden. Plantziektes uitten zich voornamelijk in dor en droog bladerdek wat mogelijk bruin kleurt of uitvalt. Elke plant heeft zijn eigen ziektes en aandoeningen. Vandaag spreken we over de Buxusziekte en de meest voorkomende vormen hiervan.

Bestaat er een buxusziekte?

Jazeker. In principe zijn er twee soorten Buxusziektes die voorkomen in Nederland: schimmelziektes en rupsen. Beiden moeten direct aangepakt worden om de plant te kunnen redden. Als de Buxusziekte ongestoord zijn gang kan gaan zal de plant afsterven en vervangen moeten worden. De oorzaak van schimmels onder de Buxus is de kweek. Wanneer de jonge Buxusboompjes dicht op elkaar worden gepropt en chemische middelen toegediend krijgen voor een snellere groei zullen deze opgroeien als zwakke planten. Deze zijn vatbaarder voor schimmels. Een goed gekweekte Buxus heeft een hogere weerstand en zal minder snel schimmels oplopen. De rups is helaas moeilijker te voorkomen en heeft niks met de kweek of de weerstand van de plant te maken.

Buxusschimmel. Een bekende Buxusziekte is schimmel. Er zijn verschillende schimmelziektes die de Buxus kunnen aantasten. De meest voorkomende zijn ‘cylindrocladium buxicola’ en ‘volutella buxi’. De eerste is te herkennen aan de zwarte strepen die op de takken worden gevormd en de zwart-bruine vlekken met lichte kringetjes op het blad. De volutella buxi schimmel zorgt ervoor dat het blad eerst bruin kleurt en dan langzaam bleek wordt. In beide gevallen dient u gelijk alle aangedane takken en bladeren af te knippen. Let hierbij wel op dat u de gezonde delen van de plant niet in aanraking laat komen met de beschimmelden. De schimmel wordt overgedragen door onder andere uw handen, kleren, gereedschap, dieren, de bodem en zelfs de wind. Ontsmet daarom uw gereedschap na gebruik en raak de gezonde Buxus niet aan met uw kleren die in aanraking zijn geweest met de schimmel. Zorg ook altijd dat u gesnoeide bladeren en takken verwijderd om schimmel die overslaat op de plant te voorkomen. Tevens raden we af om een Buxus te breed te laten groeien. De diepe takken en bladeren van de plant blijven zo erg lang vochtig en kunnen op hun beurt weer schimmel gaan vormen.

Buxusrups. Een andere Buxusziekte is de Buxusrups. Deze venijnige beestjes vreten de hele plant aan tot er niks meer van over is. Een Buxus die bewoond is door rupsen is kaal en bruin met een witte waas er overheen die een beetje op spinnenrag lijkt. De rupsen leven het hele jaar in de Buxus, maar pas in het voorjaar worden ze actief en gaat ze het blad opeten. Na een tijdje veranderen ze in motten die in hun korte levensspan behoorlijk veel eitjes kunnen leggen. Ook deze worden in de Buxus geplaatst. Meerdere malen per zomer komen de eieren uit, waardoor er elk jaar een hoop generaties geboren worden. Deze plaag duurt daarom de hele zomer en geeft de Buxus geen kans om zich te herstellen of voor te bereiden op de winter. Wanneer de rupsen en eieren niet tijdig worden verwijderd zal de Buxus het waarschijnlijk niet overleven.

Gelukkig zijn er genoeg Buxus alternatieven die vrijwel dezelfde eigenschappen bezitten en niet gevoelig zijn voor de Buxusziektes.