levensboom_veelzijdige_plant

De levensboom: een veelzijdige plant

8 oktober 2019 | Hans

De levensboom, ook wel bekend als de Thuja, is een mooie groene plant die ook tijdens de wintermaanden zijn bladeren blijft houden. De levensboom is een soort conifeer en heeft dus ook qua onderhoud en uiterlijk alle eigenschappen gemeen. Levensbomen komt u dan ook vooral tegen in een haag- of hegvorm. Een losse vorm kan ook, bijvoorbeeld in een gesnoeide vorm. De levensboom blijft een veelzijdige plant. Bent u van plan om een levensboom te kopen en aan te planten? Zorg dan dat u enige kennis van de levensboom van Thuja heeft.

Een mooie, volle haag

Zoals we hierboven al hebben gezien, is zelfs benoemden de Thuja of levensboom uitermate geschikt om aan te planten als haag. Het is een mooie, snelle groeier die relatief weinig onderhoud vraagt om toch een volle haag te vormen. Dit komt door de unieke vorm van de bladeren en takken. Anders dan bij andere planten heeft een levensboom eerder een soort 'naalden' die als een soort waaiers of schalen elkaar overlappen. Hierdoor ontstaat er een dichte muur van bladeren waar niet doorheen valt te kijken. De levensboom kunt u daarom prima toepassen als haag voor de achtertuin of andere plek waar u meer privacy wilt.

De levensboom planten

Ook het planten van een levensboom is geen tijdrovende klus en kan prima door u zelf uitgevoerd worden. Wilt u een haag vormen? Zorg dan dat er altijd ongeveer drie planten voor een strekkende meter worden gebruikt. De levensboom gedijt prima in vochtige grond en kan eigenlijk in het gehele seizoen aangeplant worden. Laat altijd op de extreme weersomstandigheden. Dit kan de plant kapot maken. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft. Het is een snelle groeier en kan binnen een jaar wel met enkele tientallen centimeters groeien. Gemiddeld wordt een levensboom zo'n drie tot vier meter hoog, als u hem niet snoeit natuurlijk. Er zijn ook gevallen bekend die nog groter groeien.

Onderhoud

Coniferen en dus ook de levensboom zijn makkelijk te onderhouden planten. Ze vragen geen extra aandacht van bemesting. Omdat ze snelle groeiers zijn, kunt u ze het beste wel een tot twee keer per jaar snoeien. Ook solitaire planten (zeker als u ze in een bepaalde vorm wilt hebben) moeten een of meerdere snoeibeurten per jaar krijgen om mooi in het model te blijven. Snoei een plant echter nooit te ver terug. Dit kan ervoor zorgen dat jonge beperkt worden in hun groei en op die manier kunnen er gaten in je haag ontstaan.

Wat u verder moet weten

Gaat u de levensboom snoeien? Waarschijnlijk heeft u weleens tuinmannen en tuinfanaten dit met handschoenen zien doen. En dat is niet verwonderlijk. De takken van een Thuja zijn namelijk giftig en kunnen bij aanraking allergische reacties veroorzaken. Kijk ook met de kegels die aan de groeien. Zorg dat kleine kinderen en huisdieren hier uit de buurt voor blijven. Ook deze kegeltjes bevatten giftige stoffen.