Meest bijzondere haagplanten

De meest bijzondere hagen van Nederland

18 juli 2022 | Hans

Veel mensen kiezen voor een haag als erfafscheiding. Haagplanten zorgen voor het gevoel van privacy, beschutting en bescherming zonder dat het natuurlijke karakter van de tuin verloren gaat. De meest voorkomende hagen zijn de taxus of de beukenhaag. Er zijn echter ook volop mogelijkheden om een keuze te maken voor een wat meer bijzondere haag. Laat u zich daarom gerust inspireren door dit artikel waarin we de meest bijzondere hagen van Nederland doornemen.

Keuzemogelijkheden in haagplanten

De keuzemogelijkheden in haagplanten is groot. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een groenblijvende of een bladverliezende haag, een los of een strak exemplaar, een groene of een bloeiende, een hoge of liever een lager model.  Dit is echter niet de enige keuze die gemaakt moet worden. Binnen de genoemde haagsoorten zijn er volop keuzemogelijkheden. Er kan gekozen worden voor een haag waarvoor vrijwel de halve straat heeft gekozen. In dat geval komt u al snel uit op de laurierhaag, beukenhaag, haagliguster, taxushaag of de buxushaag. U kunt echter ook een keuze maken voor een haag die u minder ziet. Hieronder maken we een aantal suggesties.

De meest bijzondere haagplanten van Nederland

Amberboom

Als we de meest bijzondere haagplanten van Nederland met u doornemen, vinden we dat de Amberboom niet in dit rijtje mag ontbreken. De Liquidambar styraciflua is een bladverliezende haag met een mooi gevormd blad. Deze haag is uitstekend geschikt om een mooie strakke erfafscheiding te creëren. Twee keer per jaar snoeien volstaat in dat geval prima.

Olijfwilg

De Olijfwilg is een haag die zeker niet in dit rijtje mag ontbreken. De Elaeagnus Ebbingei is een haagplant die u niet veel ziet en zeker wel een bijzondere haag mag noemen. Deze haag heeft een glanzend ovaal blad in een olijfgroene kleurstelling. De onderkant van het blad is juist zilvergrijs. Op het blad ontstaan vaak grijs-witte stipjes maar dat is niet het enige wat de Olijfwilg zo bijzonder maakt. De bruine takken van deze wilg zorgen immers voor een mooi contrast. Als u wat anders wil dan de rest van de straat is deze haag dus zeker een overweging.

Glansmispel

Een zeer opvallende verschijning is de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Deze haag staat beter bekend als de Glansmispel. Deze haag vormt een absolute eyecatcher in het voorjaar. De uitbundige bloei (met grote crème-witte pluimen) in combinatie met de mooi roodgekleurde bladeren staan garant voor een opvallende uitstraling. In de andere jaargetijden zijn de bladeren glanzend en donkergroen. Deze haag krijgt hierdoor een compleet andere aanblik. De Glansmispel is een groenblijvende haag al zal de haag wel iets van zijn bladeren verliezen en in de winter wat minder compact zijn dan in de zomer het geval is.

Wintergroene Sneeuwbal

Een verrassende naam in dit rijtje is de Wintergroene Sneeuwbal. De Viburnum tinus wordt immers wel veelvuldig als solitaire struik in de tuinen geplaatst. De Wintergroene Sneeuwbal leent zich echter ook zeer goed als haagplant. U kunt hier zowel een strakke als een wat lossere haag mee creëren. Welke keuze u hierin ook maakt, u heeft een van de meest bijzondere hagen van Nederland in uw tuin staan.