de_levensboom_Smaragd_kopen_2

De levensboom Smaragd als haag in uw tuin

17 oktober 2019 | Hans

Gaat er bij u geen lichtje branden als we het over de levensboom Smaragd hebben? Dat kan. Wellicht kent u de levensboom Smaragd beter als conifeer. En dat is ook niet zo verwonderlijk omdat een levensboom een coniferengeslacht een familie van de cipres is. Daarom worden coniferen en levensbomen vaak met elkaar verward. De levensboom Smaragd is dus een conifeersoort. Tegenwoordig komt u de levensbomen overal tegen: parken, plantsoenen maar niet de meest in particuliere tuinen waar ze als haag om de voor- of achtertuin worden geplant. Wilt u meer weten over deze plant en de levensboom Smaragd bestellen? Lees dan dit nieuwe blog.  

De levensboom Smaragd: Een veelzijdige plant

De levensboom Smaragd is een populaire plant. De naam is niet erg verwonderlijk: de takken met hun kenmerkende langwerpige bladeren (soms naalden genoemd) hebben een smaragdgroene kleur. Een kleur die ook in de winter niet verdwijnt: dat scheelt weer bladeren rijven in de winter. De levensboom Smaragd wordt op verschillende manieren toegepast: als haag, maar ook als solitaire plant die dan in een bepaalde vorm wordt gesnoeid. Omdat de plant geen bladeren verliest, blijft de privacy van u en uw tuin gewaarborgd. Toch blijven coniferen en dus ook de levensboom een betere afscheiding voor de achtertuin dan de voortuin. De planten groeien immers vrij snel en lastig laag te houden.  

Het aanplanten van de levensboom

De levensboom Smaragd is net als de andere soorten levensbomen makkelijk aan te planten. Ook vraagt de plant na zijn aanplant maar weinig onderhoud. De levensboom Smaragd is echter geen snelle groeier. De plant groeit vrij langzaam vergeleken met andere soorten coniferen, slechts met zo'n twintig centimeter per jaar. Dit heeft echter ook een voordeel: het scheelt in het snoeien van de levensboom. Andere soorten vragen namelijk al minimaal één tot twee snoeibeurten per jaar. Iets dat bij de levensboom Smaragd niet het geval is. De herfst is hiervoor een goed jaargetijde. 

Tip: Snoei een levensboom of conifeer nooit te ver terug en zeker niet tot op de stam. Jonge scheuten zo immers geen kans om terug te groeien. Zo ontstaan er lelijke gaten in de haag die lastig op te vullen zijn. 

Standplaats

De standplaats van een levensboom Smaragd is niet veeleisend. U kunt hem in halfschaduw of in de volle zon planten. Wel valt natuurlijk aan te raden om dit niet met extremen te doen. Staat in de zomer de zon pal op uw haag? Dan kunt u de haag van levensbomen beter in de halfschaduw of beschutting van andere planten aanleggen. Houd qua aantal planten onderveer drie tot vier planten per strekkende meter aan als vuistregel. 

Welke naam moet ik gebruiken?

Als u de levensboom Smaragd weleens opgezocht heeft via Google zult u zien dat er verschillende benamingen voor de plant zijn. De levensboom heet officieel Thuja occidentalis met soortnaam 'Smaragd'. Ziet of hoort u dus weleens een Thuja voorbijkomen online of in een gesprek? Dan gaat het altijd om een soort levensboom.