onderhouden_levensboom

Een levensboom onderhouden: zo doe je dat

19 november 2019 | Hans

Levensbomen (ook wel Thuja genoemd) zijn een type conifeer die inmiddels zijn vaste weg naar onze tuinen gevonden heeft. En dat is ook niet zo verwonderlijk! De levensboom is een zeer makkelijke plant en doet het goed in de eerste klimaten. Hij vraagt weinig onderhoud en ook het aanplanten gaat prima. De levensboom is, net als andere conifeersoorten, uitermate geschikt om als haag of heg aan te planten. Levensbomen zijn er in diverse cultivars. Waaronder de levensboom Smaragd van levensboom Martin. In dit blog leggen wij u uit waar u op moet letten nadat u de levensboom Martin of levensboom Smaragd wil kopen.

Planten

De levensboom gaat normaal als vanzelf de grond in. U hoeft geen extra diepe kuil te graven of de grond van oorspronkelijk met mest. Allereerst graaft u een geul in de lengte. Laat er op dat u ongeveer minimaal drie planten per strekkende meter aanhoudt. De meeste soorten levensbomen worden met kluit en daaromheen een jutezak aangekocht. Deze zak kunt u gewoon om de wortels laten. Staan alle planten in de grond? Dan kunt u, zeker tijdens warme periodes, de plant ongeveer twee tot drie keer per week water geven. Zo krijgt de plant voldoende water en mineralen uit de grond binnen en hebben de wortels ruimte om zich te settelen in de nieuwe grond. 

Tip: Misschien heeft u het al eens gezien? Maar bij de aanplant van levensbomen of andere haagsoorten kunt u het beste een raster of lijn van touw spannen. Zo weet u precies dat de planten binnen deze ruimte netjes en recht worden aangeplant.

Het onderhoud

Het onderhoud van de levensboom zit voornamelijk in de snoeibeurt. Als u een haag van levensbomen heeft en deze een strak uiterlijk wil geven, dient u de haag toch al snel twee tot drie keer per jaar te snoeien (behalve in het jaar na aanplant). De takken mogen nooit te ver (te dicht op de stam in dit geval) teruggesnoeid worden. Hierdoor kunnen er lelijke, dorre plekken in uw haag ontstaan. Levensbomen kunnen in haagvorm toch al snel enkele meters hoog worden en staan bekend als snelle groeiers. Extra onderhoud in de vorm van bemesting of voeding is vaak niet nodig.

Meer informatie en tips

Levensbomen kenmerken zich door de fijne bladeren die als een soort naalden 'waaiers' vormen. Deze waaiers bedekken de stam goed en zorgen voor een ondoordringbare haag waar niemand doorheen kan kijken. Dit maakt de levensboom geschikt als haag rondom de achter- en voortuin. Levensbomen vormen een prima vervanger voor een schutting of hek. Hierdoor kunt u een strakke gelaagdheid van planten in uw tuin aanbrengen die een volledig groen uiterlijk geven. Twijfelt u over de plek of rol van een levensboom in uw tuin? Als u de planten bij een kweker of tuinder koopt kunnen zij u altijd voorzien van passend advies!