vaste_planten_groenblijvend

Welke vaste planten zijn groenblijvend?

12 maart 2019 | Hans

Groenblijvend vaste planten zijn ontzettend populair voor in de tuin. In vrijwel elke Nederlandse tuin zijn wel meerdere groenblijvende vaste planten te vinden. Op zich ook heel logisch, want deze planten houden de tuin het hele jaar door groen. Zo geniet u ook tijdens de winter van een levendige tuin. Vaste groenblijvende planten worden ook wel 'wintergroene planten' genoemd. Welke vaste planten zijn nu eigenlijk groenblijvend?

Groenblijvende planten

Voordat we verder ingaan op groenblijvende planten, is het belangrijk om te weten wat een groenblijvende plant (ofwel wintergroene plant) precies is. Wintergroene planten worden wel eens verward met wintervaste struiken. Ook worden de termen soms door elkaar gebruikt, onterecht. Een wintergroene plant is namelijk niet hetzelfde als een wintervaste plant.

Wintergroen en winterhard: het verschil

Wat is eigenlijk het verschil tussen een wintergroene en een winterharde plant? We spreken over een winterharde plant, als de bladeren in het najaar uitvallen en het jaar erna weer aangroeien. De struik overleefd de winter, maar zonder bladeren. Een wintergroene plant daarentegen de gehele winter zijn bladeren. Deze struik blijft het hele jaar door groen. Vandaar ook de benaming 'wintergroen'. Het grote voordeel van een groenblijvende plant is dan ook dat u het hele jaar geniet van een groene tuin. Hieronder vindt u een greep uit ons assortiment vaste groenblijvende planten:

Laurier

De Laurier (Prunus) is een populaire groenblijvende struik. De Laurierfamilie bestaat uit meerdere varianten, die allemaal zeer winterhard én wintergroen zijn. Sommige varianten zijn zelfs winterhard tot -25 ° C. Daarnaast is de Laurier een snelgroeiende haag, die uw tuin snel van voldoende beschutting voorziet.

Taxus

Net als de Laurier, is ook de Taxus in veel Nederlandse tuinen te vinden. De struik wordt veelal gebruikt om een haag mee te vormen en is te herkennen aan zijn korte donkergroene naalden. Een taxushaag is perfect om een klassieke uitstraling aan de tuin te geven. Ook deze struik blijft het gehele jaar door groen.

Levensboom

De Levensboom , ofwel Thuja, brengt veel beschutting en privacy in de tuin. De groenkleurige naalden voelen zacht aan en blijven de hele winter mooi groen. De zachte structuur van de struik maakt de Thuja heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Vrijwel alle Thuja varianten zijn snelle groeiers, waardoor ze al snel een mooie bereiken. 

De bovenstaande struiken zijn slechts een greep uit ons assortiment vaste groenblijvende planten. Op onze website vindt u niet veel meer wintergroene struiken. Hieronder vindt u een greep uit ons aanbod: