Haag met kettingzaag snoeien

Kan ik mijn haag met een kettingzaag snoeien?

9 februari 2022 | Hans

Steeds meer mensen kiezen voor een groene haag als erfafscheiding. Prachtig, maar op tijd snoeien is nodig om je groene erfafscheiding compact en goed in model te houden. Als u dit niet doet zal de haag de tuin in groeien en de andere planten steeds minder ruimte gunnen. Een te hoge haag haalt bovendien veel zonlicht uit de tuin. Uw haag met een kettingzaag snoeien is in veel gevallen goed mogelijk, mits u weet wanneer en hoe u deze klus het beste kunt aanpakken.

Niet alle hagen zijn met een kettingzaag te snoeien

Voordat we verder gaan met het geven van adviezen over het snoeien van een haag met een kettingzaag, is het goed om u erop te wijzen dat niet alle hagen met dit gereedschap te snoeien zijn. Hagen zoals de buxus en de taxus zijn goed met kettingzaag te snoeien. Voor een laurier kunt u juist beter niet een kettingzaag gebruiken. Bij een laurier zullen de randen van blaadjes bruin worden als ze beschadigd raken. Voor deze haag is het verstandig om een snoeischaar te gebruiken om de plant alleen bij de tak af te knippen.

Hoe vaak moeten haagplanten gesnoeid worden?

De term “snoeien doet bloeien” kent u vast wel. De meeste haagplanten moeten één of twee keer per jaar gesnoeid worden. Dit hangt uiteraard af van het soort haagplant. Haagplanten die je maar één keer per jaar hoeft te snoeien zijn bijvoorbeeld de buxus, taxus, beuk, laurier, conifeersoorten en hulst. In dat geval is het de beste keuze om te wachten tot de langste dag van het jaar. Rond die tijd heeft de plant de sterkste groei gehad en op deze manier volstaat één snoeibeurt. Deze haagplanten zullen altijd weer uitlopen, al worden ze tot op de stam teruggesnoeid.

Andere hagen moeten vaak twee keer per jaar gesnoeid worden. In dat geval is het voor- en najaar de beste keuze. Na half september snoeien is voor hagen niet zo’n goed idee meer. Vóór de winter aanbreekt moeten de hagen weer een mooie vorm hebben en als ze te laat gesnoeid zijn zien ze er de hele winter houtig uit. Als u een liguster haag heeft, zal de kettingzaag vaker ter hand genomen moeten worden. Dit is immers een zeer ijverige haagplant. Deze snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de 6 weken gesnoeid worden. 

De beste manier om een haag met een kettingzaag te snoeien

De beste manier om een haag met een kettingzaag te snoeien is door gebruik te maken van een touw die u langs de haag spant. U kunt de haag snoeien langs het touw, zodat u een mooie strakke haag krijgt. Neem hiervoor een stabiele werkhouding aan en gebruik hiervoor een scherpe kettingzaag om beschadigingen van de plant te voorkomen. Snoei de bovenkant van de haag iets verder door zodat ook de onderzijde van de haag genoeg zonlicht krijgt. Op deze manier creëert u een mooie volle haag met de gewenste uitstraling.