haag_voor_natte_grond

Geschikte haag voor natte grond

17 december 2018 | Hans

In Nederland hebben we altijd te maken met wisselend weer. De ene dag schijnt de zon en de andere dag komt de regen met bakken uit de hemel. Er is geen pijl op te trekken. Vooral in de herfst kan er flink wat regel vallen in Nederland. Voor haagplanten is dit meestal geen probleem. Ze hebben immers water nodig om te overleven. Het wordt pas een probleem als de grond te nat is. Veel planten kunnen niet goed tegen een te natte bodem. Wanneer u in de buurt van een rivier woont of aan zee, kun je dit bijna niet voorkomen. Gelukkig zijn er geschikte haagplanten voor een natte grond. Wij zetten een aantal geschikte hagen voor natte grond op een rij.

Haagbeuk

Een plant die erg goed tegen een vochtige grond kan is de haagbeuk. Deze plant doet het in natte grond juist extra goed. De Haagbeuk heeft iets weg van de Beukenhaag, maar in veel opzichten verschillen ze juist van elkaar. In tegenstelling tot de namen die veel op elkaar lijken, zien de bladeren van de planten er heel anders uit. In de bladeren van de Haagbeuk zijn opvallende tandjes te zien. De nerven van de Beukenhaag zijn veel minder goed zichtbaar. Een ander belangrijk verschil is dat de Haagbeug goed tegen een natte grond kan en de Beukenhaag juist niet. Vergis u dus niet in de naam, als u op zoek bent naar een haag voor natte grond.

Laurier

Wanneer je op zoek bent naar een haag voor natte grond, is de Laurier een prima keuze. De Laurier kan namelijk goed tegen een natte bodem. Na het aanplanten van de Laurier moet deze zelfs constant in vochtige grond staan. Het fijne aan de plant is dat hij het goed doet op vrijwel iedere ondergrond en weinig onderhoud nodig heeft. Door de hoge dichtheid van de bladeren groeit de haag goed dicht en heeft u weinig last van inkijk in uw tuin. Het is dan ook de ideale plant om privacy in uw tuin te creëren. Tevens is een Laurierhaag zowel wintervast als wintergroen. Dat wil zeggen dat de bladeren van de haag het gehele jaar door mooi groen blijven.

Olijfwilg

De Olijfwilg is een heel geschikte plant als u aan de kust woont. Door zijn stugge bladeren is hij uitstekend bestand tegen zoute lucht en harde wind. Het is een snelle groeier en tevens een prima haag voor in natte grond. De plant heeft weinig verzorging nodig. In principe hoef je de haag maar eens per jaar te snoeien. Het leuke aan de Olijfwilg is dat hij in de herfst mooie rode besjes geeft. Dit zorgt voor een gezellig en speels effect in de tuin. Onderstaand vind u een aantal geschikte hagen voor een natte bodem: