hoe_snel_groeit_een_klimop

Hoe snel groeit klimop?

18 juli 2018 | Hans

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe snel groeit klimop’? Bij Haag-Heg verkopen wij Hedera klimop, de bekendste en meest populaire soort klimplant. De Hedera is prima bestand tegen het Nederlandse klimaat en groeit zowel in de zon, schaduw of halfschaduw. Zoals u uit de naam al kan opmaken, is de klimop een plant die klimmend tegen constructies omhoog groeit. De bladeren van deze plant hebben unieke drie- of vijflobbige vormen. De kleur is mooi diepgroen en ook in de winter blijft het blad hangen. Zo heeft u ook in de koude maanden profijt van beschutting en privacy.

Hoe snel groeit klimop tegen een gaasmat?

Klimop kan zelf niet omhoog groeien, maar heeft een constructie nodig om zich aan vast te klemmen. Wanneer de Hedera geen steun heeft gaat hij over de grond kruipen. Zet daarom een gaasmat (tussen twee palen) of een klimrek neer zodat de haag zich hieraan kan bevestigen. Wanneer u jonge klimop planten tegen een gaasmat aan zet zult u even geduld moeten hebben. Hoewel het een snelle groeier is, heeft een klimop plant even de tijd nodig om volledig dicht te groeien. In de winter groeit hij vrijwel niet, maar in het voorjaar en de zomer krijgt hij een groeispurt. Om een klimop haag volledig dicht te laten groeien heeft u ongeveer drie jaar geduld nodig. Bij Haag-Heg leveren wij enkel gecoate gaasmatten.

Onderhoud

Het feit dat een haag een snelle groeier is kan zowel positief als negatief zijn. In de eerste jaren is het erg fijn, omdat de klimop snel voor volledige dichtheid zorgt en dus voor privacy en beschutting zorgt. Echter stopt de plant dan niet met groeien. Deze snelle groeier wil verder en zal zowel in de hoogte als naar de zijkant gaan vertakken. Als dit niet regelmatig wordt bijgehouden vormt de klimop dus een wilde uitstraling. In een grote tuin kan dit bijdragen aan de sfeer, maar in een kleine tuin is het beter om de klimop twee keer per jaar te snoeien, zodat de groei niet de spuigaten uit loopt. Wanneer u regelmatig snoeit zorgt dit tevens voor een betere dichtheid rondom de basis van de haag, en dus voor meer beschutting. Perfect voor mensen groene vingers dus!

Hoe help ik de klimop groeien?

Een klim heeft een bestaande constructie (schutting of gaas) nodig om tegenaan te groeien. De Hedera hecht zichzelf vast doormiddel van hechtwortels die zich in en om de constructie nestelen. Om de groei te bevorderen kunt u jonge takjes begeleiden. U mag takken immers gewoon vastzetten met speciale bindbandjes die de tak niet snijden of afknellen (gebruik geen elastiekjes of tie-wrap!). Leidt de lange takken omhoog, zodat ze zorgen voor hoogte en breng de kortere takjes naar links en rechts, zodat de verschillende plantjes naar elkaar toe kunnen groeien en dichtheid vormen. Wanneer u merkt dat er gaten ontstaan dient u hier ook handmatig wat takken naartoe te begeleiden. Klimops houden immers niet van wind en door de gaten blaast de wind vaak – de takken zullen hier zelf dus niet naartoe groeien.