langzaam_groeiende_haagplanten

Langzaam groeiende haagplanten: wat zijn de opties?

12 juni 2019 | Hans

Niet elke plant groeit zelfs snel. En dat is maar goed ook! Wanneer je een hoge haag wilt vormen is het natuurlijk heel mooi als een struik snel groeit. Zo geniet je binnen de korte tijd van privacy en beschutting in de tuin. Heeft u een heg die u juist mooi strak en kort wilt houden? In dat geval zijn groeiende haagplanten ideaal. In deze blog bespreken we de voordelen van groeiende haagplanten en leest u wat de opties zijn.

Voordelen van groeiende haagplanten

Een van de belangrijke voordelen van langzaamgroeiende haagplanten is dat u ze niet vaak hoeft te snoeien. Uiteraard ligt dit een beetje voor de hand, maar het is niet minder relevant. Voor de meeste groeiende haagplanten is het voldoende om ze eens per jaar te snoeien. Komt u in de tussentijd uitstekende takken tegen? Die kunt u die - indien gewenst - wegknippen. Daarnaast zijn er ook langzame groeiers die zelfs liever niét gesnoeid worden. Het Chinese Kornoelje is daar een voorbeeld van. Wanneer u deze struik snoeit, proeft u namelijk de vorm van de plant aan. Een ander voordeel van groeiende haagplanten, is dat u minder bladeren op te ruimen in de herfst.Met als gevolg dat u de stoep minder vaak hoeft te vegen. Dat scheelt een hoop tijd en veegwerk!

Verschillende opties

Wanneer u op zoek bent naar een snelgroeiende haagplant heeft u verschillende opties. Hieronder hebben we een aantal voor u op een rijtje gezet: 

Taxus Baccata

Bent u op zoek naar een langzame groeier om een strakke, lage heg mee te vormen? Dan is de Taxus Baccata een goede keuze. Deze Taxus variant is in vrijwel elke vorm te snoeien. Het is dan ook niet voor niets dat u deze struik veel terugziet in landgoederen en kasteeltuinen. 

Laurier Otto Luyken

Planten uit de Laurierfamilie groeien over het algemeen redelijk snel. De Laurier Otto Luyken is daar een uitzondering op. Deze lentebloeier groeit niet snel, namelijk zo'n 10 tot 20 centimeter per jaar. Om deze reden is het maar eens per jaar nodig om de struik te snoeien. De plant wordt doorgaans niet hoger dan 1,25 meter. Goed om te weten: zo lang u de struik niet te strak snoeit, groeien er in het voorjaar bloemen aan de plant! 

Schijnhulst

De Schijnhulst is een ideale plant voor een lage haag of heg. De struik groeit namelijk zo'n 20 tot 30 centimeter per jaar, waardoor u deze niet vaak hoeft te snoeien. De bladeren van de heester zijn groter dan die van de Buxus en de Japanse Hulst. Ze hebben een grove structuur. Uiteindelijk wordt de Schijnhulst maximaal 150 centimeter hoog. 

Nog meer groeiende struiken?

Naast de bovenstaande struiken, vindt u bij Haag-Heg nog diverse andere groeiende planten. Benieuwd? Hieronder vindt u een greep uit ons assortiment: