Laurier_planten_wanneer

Laurier planten, wanneer kan dat?

6 maart 2018 | Hans

U gaat uw tuin aanleggen, renoveren of een haag aanplanten en uw keus is gevallen op Laurier. Een goede keus, want de Laurier heeft tal van prachtige eigenschappen. Maar een Laurier planten, wanneer is het daarvoor de beste tijd van het jaar? Het antwoord zal u verrassen.

Laurier, snelgroeier en koudekampioen

Voor ik u meer vertel over de Laurier planten, wanneer u dat het beste kunt doen, eerst iets meer over de Laurier zelf. Laurier hagen (Prunus laurocerasus) worden veel gebruikt als haagplanten. Hoewel in de volksmond Laurier genoemd, bedoelen we met de haagplan Laurier officieel de Laurierkers, behorend tot de rozenfamilie. De laurier zoals we die als keukenkruid kennen komt uit de laurierfamilie (Lauraceae). De plant is ijzerster en dankbaar. Hij doet het op vrijwel alle grondsoorten. En op stanplaatsen met zon, schaduw en halfschaduw. Alle Laurierkers soorten, en dat zijn er veel, vallen onder de wintergroene hagen. De meeste laurier hagen zijn winterhard tot ongeveer -15/-20 °C. Met Laurier Novita en Laurier Herbergii als uitschieter naar een winterhardheid tot ongeveer -25/-25 °C. Laurier hagen staan erom bekend dat ze snel groeien, zo kunnen ze groeien tot wel 40 - 50 centimeter per jaar. Al deze eigenschappen maakt Laurier tot een zeer populaire haagplant.

Laurier planten wanneer u dat wilt

Bij Haag-Heg.nl vindt u altijd minimaal 8 verschillende Laurier soorten, waaronder de Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia), Laurier Rotundifolia (Prunus laurocerasus Rotundifolia), Laurier Caucasica (Prunus laurocerasus Caucasica) en de Laurier Etna (Prunus laurocerasus Etna). Stuk voor stuk snelgroeiers die weinig onderhoud vragen. U kunt al onze soorten Laurier planten wanneer u dat wilt. Met uitzondering van dagen waarop het vriest. Daarover zo meer.

Laurier planten wanneer u wilt heeft een paar voordelen. Bijvoorbeeld wanneer u buiten het algemeen geldende tuinseizoen uw nieuwbouwhuis krijgt opgeleverd en graag snel vrij wilt zitten. Voor die situaties is de kant-en-klare Laurierhaag ideaal. Ook losse Laurier met kluit doet niet moeilijk over de periode van aanplanten. Uw Laurier met kluit betrekt u rechtstrees vanuit onze eigen kwekerij. Wanneer u de laurier plaatst, kunt u de jute die om de kluit zit laten zitten. Deze vergaat vanzelf op een natuurlijke manier.

Laurier planten wanneer het vriest

U kunt al onze soorten Laurier planten wanneer u dat wilt, ongeacht het jaargetij. Met uitzondering van vorst. Ook bij extreme hitte is het niet aan te raden. Beide uitzonderingen hebben te maken met de vochttoevoer naar de plant. Dat de laurier niet moeilijk doet heeft te maken met zijn sterke karakter. Hoewel hij bij de juiste verzorging en plaatsing snel tevreden zal zijn met zijn nieuwe standplaats, ongeacht het jaargetij, is de beste tijd om Laurier te planten in het najaar of het voorjaar. Wilt u Laurier planten wanneer het een ander jaargetijde is, dan weet u nu dat dit kan, mits u het zorgvuldig doet. Koop uw Laurier bij een goede kweker en kies voor kluit met jute of een kant-en-klare haag. Graaf voor het planten een sleuf van minstens 50 X 50 cm en verrijk de grond eventueel met voeding, plaats stuik op de juiste diepte, vul aan me de weggeschepte aarde en trap dit stevig aan. Houd de vochttoevoer goed in de gaten (niet te nat niet te droog) en plant niet aan bij vorst.