Meidoorn_planten_wanneer

Meidoorn planten, wanneer kan dat?

4 april 2018 | Hans

De meidoorn (Crataegus) behoort tot de rozenfamilie. De naam Crataegus komt van het Griekse 'krataigos' dat omschrijft het harde, taaie en sterke hout. Zoals vele planten in de rozenfamilie heeft de meidoorn scherpe doorns op de takken. Deze doorns zijn de reden dat meidoornhagen vroeger werden gebruikt als afscheiding voor het vee. Naast deze doorntakken is de meidoorn te herkennen aan zijn groene blad met gezaagde rand en rode bessen. Het is een populaire haag die niet weg te denken is uit het Nederlandse landschap. Uiteraard kan deze goed tegen het Nederlandse klimaat, maar wanneer kunt u de meidoorn planten?

Wanneer het beste planten?

Wanneer u een meidoorn gaat planten met kluit, kan dat het beste tussen oktober en april. Bij Haag-Heg is het mogelijk om de eenstijlige meidoorn met kluit in twee verschillende maten te kopen. Na het graven van een gat kan hij gelijk de grond in. Bij het planten dient u de grond goed aan te drukken, nat te maken en uiteindelijk vlak te maken. Vergeet hierbij niet om handschoenen te dragen, want de meidoorn prikt! Er wordt geadviseerd om per strekkende meter twee stuks meidoorn te plaatsen. Om een mooie volle haag te realiseren heeft u uiteraard meerdere planten nodig. De meidoorn heeft de neiging om warrig groeien, wat een slordige en onverzorgde sfeer in de tuin kan creëren. De oplossing daarvoor is het uitdunnen van de haag. Door dit te doen krijgen de onderste takken op hun beurt ook weer meer licht en wordt de heg in zijn geheel voller. Snoeien kan het beste in het najaar. Knip alleen de overtollige, uitstekende takken af.

Wanneer u de meidoorn in een pot wil planten

Wanneer u een meidoorn in pot wil plaatsen kunt u ook bij ons terecht; Haag-Heg biedt hier verschillende opties in. Het voordeel van een pot is dat het niet uitmaakt wanneer u de meidoorn gaat planten, dit kan het hele jaar door! De wortels zijn nauwelijks beschadigd in het proces van kweken tot aan aflevering bij u thuis. Ook bij deze methode van planten adviseren wij om twee stuks meidoorn per strekkende meter te plaatsen om een mooie volle laag te creëren en daarbij voor optimale privacy en beschutting te zorgen.

Meidoorn planten: tip

Wij hebben een leuke en interessante tip voor u! Natuurbeheerders worden erg vrolijk wanneer u meidoorn gaat planten, want zij zijn voorstanders van het behoud van dit Nederlandse landschapselement. Daarom wordt op diverse gemeenten in Nederland de meidoorn gesubsidieerd. Mocht u van plan zijn deze haag te planten, dan is het wellicht waardevol om even contact op te nemen met de plaatselijke natuurvereniging.

Direct bestellen