NK tegelwippen, vervang bestrating met groen
We kunnen het NK tegelwippen gerust zien als nieuwe traditie. Vanaf medio maart tot en met medio oktober strijden diverse gemeenten tegen elkaar om dit Nederlands kampioenschap. Het doel is om de bewoners te bewegen om zoveel mogelijk tegels in hun tuin te vervangen door groen. Hoewel dit een ludiek kampioenschap lijkt, is er sprake van een hoger gemeenschappelijk doel. U leest er in dit artikel alles over.
Het nut van het vervangen van tegels door groen
De belangrijkste reden om tegels te vervangen door groen in de tuin, heeft betrekking op het klimaat. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig. Dit vraagt wellicht om enige uitleg. Het is goed om te realiseren dat verharding in vorm van tegels veel overlast in de tuin kan veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan wateroverlast bij hevige regenval, schade bij droogte en hittestress. Daarnaast is het vervangen van tegels door groen zeer bevorderlijk voor de grondwaterstand.
Waarom het wippen van tegels goed is voor de grondwaterstand
Op het moment dat regenwater op een verharde ondergrond als tegels terecht komt, zal dit naar het riool of een afwatering worden afgevoerd. Hierdoor komt het niet in de bodem terecht. Dit is wel het geval als het regenwatertussen de beplanting terecht komt. De wortels van de beplanting maken de bodem los waardoor het vocht goed de bodem in kan trekken. Dit is niet alleen goed voor de beplanting zelf maar het wippen van de tegels is ook goed voor de grondwaterstand.
Hoe onderhoudsvriendelijk is een betegelde tuin?
Veel mensen denken ten onrechte dat ze weinig tot geen omkijken hebben naar een betegelde tuin. Helaas is dat een misvatting. Ook een betegelde tuin moet op een (milieuvriendelijke wijze) groenvrijgemaakt worden. In veel gevallen is dat een tijdrovende en vervelende klus. Een goed aangelegde tuin kan zeer onderhoudsvriendelijk worden aangelegd en vraagt per definitie zeker niet om meer onderhoud.
Onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen
Om zo goed mogelijk “gebruik te maken” van het regelwater is het verstandig om de plantvakken iets lager te plaatsen dan bijvoorbeeld het terras en hierbij niet voor een opstaande rand te kiezen. Op deze manier kan het regenwater op een eenvoudige manier naar het groen stromen. Daarnaast zijn er een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden bij de aanleg van een onderhoudsvriendelijke tuin. Het is bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor vaste inheemse planten die zijn afgestemd op de bodem van uw tuin. Planten die op de goede plek en onder de juiste omstandigheden kunnen ontwikkelen, vragen immers minder onderhoud.
Heeft u behoefte aan advies over hoe u de bestrating van uw tuin het beste kunt vervangen door groen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze vakkundige medewerkers helpen u graag verder.