Jonge_Beuk_snoeien

Mag ik een pas geplante Beukenhaag snoeien?

11 september 2018 | Hans

Een pas geplante Beukenhaag snoeien, is dat raadzaam? We gaan er in dit artikel wat meer op in. Het verschilt immers per haagtype: de een kan gelijk gesnoeid worden terwijl de ander wat tijd nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe plek. Hoe zit het met de Beukenhaag? Deze populaire haag is een ideale keuze als erfafscheiding. Hij is niet wintergroen, maar wel winterhard. Hoe zit dat dan? De bladeren van de Beukenhaag kleuren in het najaar oranje en bruin. Dit roestkleurige blad valt echter vrijwel niet uit en geeft uw tuin de hele winter een warme bruine kleur. In het voorjaar maakt het dorre blad ruimte voor fris groen in het geval van de Groene Beuk (Fagus sylvatica). Het bruine blad van de Rode Beuk (Fagus sylvatica Atropunicea) wordt in de lente vervangen door een jong dieprood bladerdek. Maar hoe zit het met het snoeien van een pas geplante Beukenhaag?

Nieuwe Beukenhaag snoeien

In principe kan een pas geplante Beukenhaag direct gesnoeid worden. De uitstekende takken aan de zijkant van de plant kunt u prima terugsnoeien. Dit stimuleert vertakking en zo zal de haag eerder volledig dichtgroeien. Denk er wel aan dat u enkel de zijkant bijsnoeit en nog even van de bovenkant van de plant afblijft. Op deze manier geeft u de haag de kans om sneller hoog te worden. Tevens wordt de plant het stevigst wanneer de hoofdtak hoof groeit. Bij het voortijdig snoeien verstoort u de groei van de hoofdtak en vormen er veel kleine vertakkingen. Zo zal de bovenzijde van de haag kwetsbaarder worden. Wanneer de haag naar uw idee de juiste hoogte heeft bereikt kunt u de bovenzijde terugsnoeien. Het beste is om de hoofdtak zo’n 20cm onder de gewenste hoogte te snoeien, zodat de bovenzijde helemaal dichtgroeit met vertakkingen en een compact bladerdek.

Pas geplante Beukenhaag snoeien

Of nu nou een volgroeide of een pas geplante Beukenhaag gaat snoeien, wij hebben een handige tip die ervoor zorgt dat de haag van top tot teen vol en dicht groeit. De meeste mensen zijn geneigd om de haag helemaal recht en in model te snoeien, echter is het beter om de vorm niet helemaal recht te maken. De beste manier van snoeien is breed aan de onderzijde en smal aan de bovenzijde. Dit verschil mag zo’n 10 cm zijn. De reden hiervoor is omdat de bovenzijde sneller groeit door de vele vertakkingen. Op die manier zal de bovenzijde breder worden dan de onderzijde en het zonlicht wegnemen. De onderste takken zullen op lange termijn verminderen in hoeveelheid en zo ontstaan er gaten en kale plekken aan de onderzijde van de haag. Doormiddel van het kegelvormige snoeien zorgt u ervoor dat ook de onderste takken hun dagelijkse dosis zonlicht blijven krijgen.