Water_geven_Portugese_Laurier

Zorg voor de Portugese Laurier: water geven

30 juli 2018 | Hans

Een Portugese Laurier water geven op regelmatige momenten is een belangrijk onderdeel van de zorg voor de haagsoort. Een plant heeft immers water nodig om te kunnen leven, net zoals elk ander levend organisme. Deze groenblijvende heester heeft figuurlijke wortels in het Midden-Oosten, waaruit hij in de zeventiende eeuw werd getransporteerd en geïntroduceerd werd in ons land. Jaren geleden was de Laurier een symbool van wijsheid. Belangrijke personen kregen een Laurierkrans om hun glorie te vieren. In deze tijd gebruiken we de plant echter op andere manieren. De blaadjes zijn populair in de keuken omdat ze werken als smaakversterkers. Tevens gebruiken we ze om ongedierte tegen te gaan. De houden niet van de sterke geur van de plant, dus een paar Laurierblaadjes in de hoekjes van de kamer doen wonderen.

Portugese Laurier water geven

Wanneer u de Portugese Laurier heeft geplant dient u de grond constant vochtig te houden. Het is daarom belangrijk om minimaal wekelijks water te geven. Mocht het een warme of droge periode zijn, dan mag dit natuurlijk vaker. Water verdampt dan immers sneller. In het natte najaar neemt de Portugese Laurier genoegen met maandelijks water geven. Na ongeveer een jaar is de plant voldoende geworteld om zichzelf te redden. De wortels zijn dan voldoende in staat om vocht uit de grond te halen. U hoeft dan enkel nog in warme en droge perioden een handje te helpen.

Hoe kan ik mijn Portugese Laurier het beste water geven?

In het voorjaar en in de zomer is het belangrijk om de kluit nat te houden. Voorkom dat het blad nat wordt. Wanneer de zon op nat blad schijnt kan de plant verbranden en wanneer het blad te lang nat blijft is er kans op schimmelvorming. Maak het blad dus enkel nat wanneer de Portugese Laurier in de schaduw staat en wanneer het waait. Op andere momenten maakt u enkel de grond rondom de kluit nat. Wanneer u de haag vanaf het blad nat spuit, vergeet dan niet dat het bladerdek als een soort paraplu werkt. Het water stroomt via de zijkant af, waardoor de wortels nauwelijks water krijgen. Zorg dus altijd dat rondom de stam ook water wordt gegeven. Aangezien de grond wat tijd nodig heeft om te verzadigen en het vocht te laten indalen, is het raadzaam om er zeker van te zijn dat al het water niet afstroomt. Graaf daarom een ondiep kuiltje om de stam heen, zodat het water rustig kan inzakken.