Regenwater opvangen en gebruiken

Regenwater opvangen en gebruiken

9 december 2022 | Hans

Wij zijn er van overtuigd dat regenwater een zeer nuttige bron is voor tuinieren en het verzorgen van planten. Regenwater wordt vaak verspild omdat het in de riolering wordt geleid of in de grond wordt geabsorbeerd. In plaats daarvan kunt u regenwater opvangen en gebruiken voor tuinieren of het verzorgen van planten.

Planten die veel water gebruiken

Regenwater is een goede bron van water om planten, hagen en bloemen te verzorgen, vooral als u eigenaar bent van een tuin met plantsoorten die veel water nodig hebben. Plantsoorten die veel water nodig hebben, zoals bloeiende struiken en bomen, mediterrane vegetatie, tropische bomen en struiken, kunnen allemaal baat hebben bij regelmatige toevoer van regenwater. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over algen- en schimmelgroei in uw tuin als u regelmatig water geeft met behulp van regenvaten. 

Zoet regenwater als oplossing

Regenwater is ook een goede bron van water omdat het meestal zoet is, waardoor het de perfecte oplossing is voor tuinen met planten die niet goed reageren op hard, zout water. Regenwater is ook veel goedkoper dan andere bronnen van water, omdat u geen kosten heeft voor het opwekken of transporteren van het water.

Wat zijn de voordelen?

  • Milieuvriendelijk: het hergebruiken van water draagt bij aan een beter milieu.
  • Geen kalk in het water: regenwater bevat geen kalk, wat wel voorkomt in kraanwater.
  • Bespaart kosten: door water te hergebruiken bespaart u op de waterrekening.

Regenwater in plaats van drinkwater: een duurzame oplossing

In het najaar is er veel werk te verzetten in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het oogsten van groentes en fruit, maar ook aan het snoeien van bomen en struiken. Het is daarnaast een goede tijd om borders toe te voegen of te veranderen. Als u meer informatie nodig heeft over tuinieren in het najaar, kunt u terecht bij een tuincentrum of tuinzaak in uw buurt.

Maak bewateren makkelijker

Met het juiste gereedschap is bewateren met behulp van regenvaten gemakkelijk en efficiënt. Verschillende tuinbedrijven bieden talloze producten aan waarmee u gemakkelijk water kunt opslaan en distribueren naar waar u dat maar wilt. Ze bieden soms ook installatieservices aan zodat u zeker weet dat alles stevig en veilig wordt geïnstalleerd om toekomstige problemen te voorkomen.

Beter voor mens en milieu

Water opvangen en hergebruiken creëert een beter milieu, voorkomt kalk in je drinkwater en zorgt voor een lagere waterrekening. Het is dus zeker de moeite waard om te starten met het recyclen van water.