Rupsen_in_de_buxus_wat_te_doen

Rupsen in de Buxus: wat te doen?

4 juli 2018 | Hans

Het is een veelvoorkomend probleem tegenwoordig: rupsen in de Buxus. En helaas zijn het geen onschuldige rupsen. Ze vreten de haag kaal en wanneer ze ongestoord hun gang kunnen gaan zal de Buxus zichzelf niet meer kunnen herstellen sterft op ten duur af. De rupsenplaag lijkt elk jaar terug te komen, maar in werkelijkheid overwinteren ze als jonge rups: ze zijn dus altijd aanwezig. Zodra het wat warmer wordt, worden de rupsen actief en gaan ze het Buxusblad eten. Deze gevreesde rupsen in de Buxus komen van de Buxusmot. Deze is jaren geleden ons land binnengekomen via geïmporteerde planten vanuit Azië. De Buxusmot plant zich meerdere malen per jaar voort, waardoor ze het hele groeiseizoen van de Buxus actief zijn. Wanneer een Buxus geen hulp krijgt, zal deze dus niet voldoende tijd krijgen om zichzelf te herstellen voordat de winter toeslaat. De plant zal afsterven en vervangen moeten worden door een nieuwe variant of door de Japanse Hulst (Ilex Crenata), die qua uiterlijk bijna gelijk is aan de Buxus. Daarnaast bieden wij nog meer mogelijke Buxus alternatieven.

Rupsen in de Buxus voorkomen

De waarheid is: het is vrij lastig om rupsen in de Buxus te voorkomen. Zeker als er in de straat veel Buxushagen staan, dan is de kans op besmetting erg groot. Vrijwel de enige preventieve maatregel die genomen kan worden is het creëren van een biodiverse omgeving. Dit wil zeggen dat je de Buxus omringt met veel verschillende soorten planten. Op deze manier worden verschillende soorten nuttige dieren aangetrokken, wat voorkomt dat de Buxusrups zich snel kan ontwikkelen.

Wat te doen bij rupsen in de Buxus?

Er kan handmatig worden gecontroleerd op rupsen in de Buxus. Blijf alert op kale of bruine plekken en trek ook regelmatig wat takken uit elkaar om de binnenkant van de Buxus te controleren: vaak beginnen ze met eten in het midden. Wanneer je bruine of kale plekken ziet, ga dan op zoek naar de rupsen en eventuele eitjes. Verwijder deze gelijk! Wanneer u er vroeg bij bent en de rupsen blijft verwijderen valt de Buxus zeker nog te redden. De rupsen zijn te herkennen aan hun gifgroene lichaam met bruine strepen. Ze hebben haartjes en kunnen zo’n 4 cm lang worden. Daarnaast zijn er een aantal niet-biologische middelen om de rupsen in de Buxus te bestrijden. Echter raden wij dit af, omdat deze stoffen niet alleen giftig zijn voor de rupsen. Ook zeer nuttige dieren zoals bijen en hommels worden hierdoor aangetast, en die zijn al veel te hard aan het verdwijnen.

Bestel nu: