schaduw haagplanten

Creëer schaduw in uw tuin met haagplanten

12 augustus 2022 | Hans

De schaduw die haagplanten maken, is een uitkomst op hete zomerdagen. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze tuin. De schaduw die de haagplanten maken, helpt de tuin comfortabeler te houden tijdens de warme zomerdagen. Bovendien zorgt de schaduw ervoor dat de tuin minder water nodig heeft. Dit komt omdat de schaduw helpt voorkomen dat het water in de tuin verdampt. Dit is niet alleen goed voor onze tuin, maar ook voor het milieu.

Welke haagplanten zijn goed voor schaduw?

In de zomer wordt het vaak erg warm. Vooral als u in een stad woont, kan het heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er heel wat planten die een schaduw kunnen maken. Dit is niet alleen fijn voor uzelf, maar ook voor uw huisdier of kinderen. Bovendien kan het ook uw tuin een heel andere uitstraling geven.

Een van de voordelen van schaduwplanten is dat ze de temperatuur kunnen laten dalen met wel 5 à 10 graden. Dit is natuurlijk ideaal om in te zitten of te liggen op een warme dag. Een ander voordeel is dat schaduwplanten minder snel uitdrogen. Dit komt doordat ze minder direct zonlicht krijgen over de hele plant genomen, en dus minder water verdampen.

Er zijn verschillende soorten planten die geschikt zijn om schaduw te maken. Denk bijvoorbeeld aan de beuk, de esdoorn of de conifeer. Ook heesters zoals de laurierkers of de buxus zijn perfect om schaduw mee te maken. Kies je voor bomen, dan moet u wel even bedenken dat ze wat meer ruimte nodig hebben dan heesters of struiken.

Als u gaat tuinieren, is het dus verstandig om rekening te houden met de stand van de zon. Zo weet u precies waar u welke plant gaat poten en kunt u optimaal gebruik maken van de schaduw die ze maken. Op die manier maakt u niet alleen uzelf, maar ook uw tuin een stukje cooler in de zomer!

Op een natuurlijke manier meer schaduw met hagen

Een parasol kan snel omklappen bij een sterke wind, maar een dichte heg houdt stand. Ook als er onverwachts een onweersbui losbarst, blijft de schaduw van de heg intact. Bovendien blijft de schaduw van een heg constant, ook als de zon draait. Kortom: een parasol biedt geen optimale bescherming tegen de zon en kan makkelijk wegwaaien, terwijl een dichte heg altijd stevig blijft staan en utuin in de schaduw houdt.

Haag & Heg, van ontwerp tot aanleg en onderhoud

Bij Haag en Heg zijn wij graag betrokken bij het hele proces van de aanleg van een nieuwe haag of heg. Wij kunnen u begeleiden van ontwerp en keuze uit verschillende planten tot het aanleggen en onderhouden van uw perfect heg.

Meer weten over de voordelen van hagen en heggen?

Neem direct contact op om meer voordelen van hagen en heggen te bespreken. Ons deskundige en behulpzame personeel doet niets liever dan u adviseren over de ideale haag of heg voor in uw tuin.

Schaduwrijke hagen