Smalle_haag_die_groen_blijft_in_winter

Smalle wintergroene haag

10 april 2018 | Hans

Soms is het fijn om een heg subtiel te houden. Als u bijvoorbeeld een smal haagje om uw voortuin wilt plaatsen, een typerend doolhofje wilt creëren of een natuurlijke rand wilt maken om uw staande zwembad. Het is dan wenselijk om een smalle wintergroene haag te gebruiken die u handmatig doormiddel van snoeien op de gewenste hoogte houdt. Het is mooi als het ’s winters dicht en groen blijft, zodat de wintermaanden uw tuin visueel niet minderen. Wellicht zoekt u een scheidingshaag tussen uw tuin en die van de buren, ook dan kunt u profiteren van een smalle wintergroene haag, aangezien dit kan zorgen voor een hoop extra ruimte in de tuin. Een brede haag laat uw tuin immers kleiner ogen omdat deze veel ruimte in beslag neemt.

Smalle hagen die wintergroen zijn

Wij hebben een breed assortiment wintergroene hagen. Voor het gemak van dit artikel hebben wij hieruit een selectie gemaakt van hagen die relatief smal groeien.

Altijd groen

De levensboom Martin (Thuja plicata Martin) is een coniferenhaag die mooi groen blijft, ook tijdens de koude wintermaanden. Het is een haag met een wat donkerdere uitstraling. De levensboom Martin is een compacte haag, die snel en smal groeit, zowel in de zon, de schaduw als in de halfschaduw. De Portugese laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) is het smallere broertje van de lauriersoorten, maar kan alsnog tot een hoogte van drie meter groeien, zodat privacy gegarandeerd is. Als u zoekt naar een smalle wintergroene haag met een wat grover blad, dan is de laurier genolia (Prunus laurocerasus Genolia) wellicht wat u in uw hoofd heeft. Dit type haag heeft een smal en glanzend blad dat het hele jaar door mooi groen blijft. In her voorjaar ontstaan witte bloemen. De haag kan vier meter worden en is een zeer snelle groeier, voor optimale beschutting.

Ander kleurtje

Mocht u zoeken naar iets unieks wat een contrast vormt met de rest van uw tuin, maar alsnog valt onder de smalle wintergroene hagen, dan moet u eens nadenken over de Blauwe Californische Cipres (Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris) en de Gele Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana Ivonne). Deze hagen hebben een aparte uitstraling door hun driehoekige blad wat schubbenachtig aanvoelt. De planten groeit kegelvorming waardoor vooral de top erg smal is en een speelse uitstraling geeft. Zoals de namen al indiceren, zit het verschil in de kleur van het blad. De eerste heeft een blauwgroenig blad, terwijl de tweede een geelgroene uitstraling heeft. Beide ruiken heerlijk!

Wij bieden u smalle wintergroene hagen