haag_met_rood_blad

Een struik met rood blad in uw tuin

2 oktober 2018 | Hans

De meeste struiken die we om ons heen zien zijn groen. Een enkeling kleurt in het najaar geel, oranje of bruin, waarna de bladeren uitvallen om kaal de winter in te gaan. Maar de meesten blijven het hele jaar door groen. Maar wat als u nou juist op zoek bent naar wat anders? Een ander kleurtje wat uw tuin opvrolijkt? Wat dacht u van een struik met rood blad? Er zijn een aantal struiken die zelfs als haag kunnen dienen die een rood blad hebben. Vandaag duiken we daar wat dieper op in.

Struik met rood blad

Zo’n afwijkend kleurtje is altijd leuk om te zien. Het valt op naast al het groen in de omgeving. Bij Haag-Heg hebben wij twee struiken met rood blad. Welke gaat u kiezen?

Rode beuk (Fagus sylvatica Atropunicea). De Rode Beuk is, zoals de naam al zegt, de rode versie van de Beuk. Dit is een populaire keuze als haag of erfafscheiding. Het is een bladverliezende plant die in de winter enkele dorre blaadjes vasthoudt. In het voorjaar komt het nieuwe bladerdek weer door, om vervolgens in de herfst oranje of bruin te kleuren en weer uit te vallen. De Rode Beuk is dus geen wintergroene haag, maar zorgt wel voor enige beschutting dankzij de dorre winterblaadjes. Het voordeel van deze plant is het relatief eenvoudige onderhoud. Hij vereist tweemaal per jaar een snoeibeurt en dient elk voorjaar bemest te worden. Op het gebied van zonlicht is de Rode Beuk ook erg makkelijk: hij doet het goed in zowel de zon als in de schaduw.

Glansmispel Red Robin (Photinia Fraseri Red Robin). De Glansmispel is een interessant uitziende plant die als haag toegepast kan worden. Deze heester is wintergroen en een deel van het bladerdek kleurt in het voorjaar prachtig dieprood, waardoor er een mooie contrasterende combinatie van rood en groen ontstaat. De Glansmispel is niet zo dicht als andere haagplanten, maar wanneer u deze wat breder en hoger laat groeien geniet u alsnog van beschutting en privacy. De bodem waar deze heester op staat dient humusrijk en waterdoorlatend te zijn. Verder eist deze plant erg weinig onderhoud, mede dankzij de relatief langzame groei. Twee snoeibeurten per jaar volstaat voor een goed bijgehouden haag. Mocht u ervoor kiezen om niet te snoeien dan krijgt de haag er wat wildere uitstraling en groeien er in het voorjaar witte bloemen in. Dankzij de langzame groei kan dit prima, zonder dat hij uit de kluiten gaat groeien.

Andere rode struiken

Mocht u nog niet gecharmeerd zijn door de bovengenoemde rode hagen, dan kunnen we ook de Vuurdoorn Red Column nog in overweging nemen. Deze struik heeft geen rood blad, maar kleurt wel felrood door de vele besjes die er in het najaar aan groeien. Deze zee van besjes trekt veel vogels aan, waardoor uw tuin helemaal tot leven komt. Tevens bouwen ze graag hun nestjes in deze struik. In het voorjaar verschijnen er witte bloemen in deze plant.

Rode hagen