struiken_of_tuinplanten

Tuinplanten of struiken voor een onderhoudsvriendelijke tuin

18 december 2018 | Hans

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Je hebt er weinig omkijk naar en als je kiest voor de juiste planten, kunt u het hele jaar van een groene tuin genieten. Het is echter niet zo dat u in een onderhoudsvriendelijke tuin maar weinig planten kunt gebruiken. Vaak wordt er in een onderhoudsvriendelijke tuin gebruik gemaakt van een aantal basiselementen. Dit is meestal een combinatie van wintervaste en wintergroene planten, die uw tuin jaar op jaar laten stralen. Tuinplanten of struiken zijn hier ideaal voor. In dit artikel gaan we verder in op welke tuinplanten of struiken geschikt zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Ga voor vaste struiken of tuinplanten

Wanneer u een onderhoudsvriendelijke tuin wilt samenstellen is het belangrijk dat u de juiste planten kiest. Kiest u voor vaste planten, dan zit u eigenlijk altijd goed. Deze planten komen namelijk ieder jaar terug of blijven het gehele jaar door groen. Zo hoeft u niet elk jaar weer nieuwe tuinplanten en struiken in uw tuin te plaatsen. Dat scheelt een hoop werk! Waar bloemen veel aandacht nodig hebben, hoeft u deze planten alleen maar eens in de zoveel tijd te snoeien. De vaste planten van Haag & Heg worden vaak als haagplanten gebruikt, maar zijn ook heel geschikt om los in de tuin te plaatsen. Het is maar net wat u zelf mooi vindt. Veel van onze planten zijn geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. We hebben een aantal voor u op een rijtje gezet.

Sneeuwbal

De Sneeuwbal is een sierlijke tuinplant met donkergroene bladeren. Hij heeft zijn naam te danken aan de mooie, witte bloemen die hij in de lente geeft. De struik heeft niet alleen in de lente een mooie uitstraling. In de herfst verschijnen er namelijk zwartblauwe bessen aan de plant. Dit brengt veel leven in een herfstachtige tuin. De sneeuwbal is een plant die u niet vaak hoeft te snoeien. Tevens doet hij het goed op vrijwel elke plek in de tuin.

Taxus

Een vaste tuinplant die zich gemakkelijk laat onderhouden is de Taxus. Het is een langzame groeier die weinig onderhoud nodig heeft. Door de hoge dichtheid van de bladeren heb je met deze heester weinig last van inkijk. Om deze reden wordt de plant veel gebruikt om een haag te vormen, maar is ook heel geschikt om in brede plantenbakken neer te zetten.

Olijfwilg

De Olijfwilg is een plant die in vrijwel iedere tuin past. Het is een struik met een speelse uitstraling en een open structuur. Voor een haag die niet per se helemaal dicht hoeft te zijn is dit een uitstekende keuze. Ook is het mooi om de Olijfwilg als separate plant in de tuin te plaatsen. Het fijne aan de struik is dat deze niet veel verzorging nodig heeft. Eens paar jaar snoeien is voor de Olijfwilg voldoende.

Onderstaand vind u een greep uit ons assortiment tuinplanten en struiken: