Taxus_Baccata_planten_tips

Wanneer mag ik een Taxus Baccata planten?

24 juli 2018 | Hans

Heeft u besloten een Taxus aan uw tuin toe te voegen? Dan is de volgende stap het planten van de plant. Maar wanneer moet u een Taxus Baccata planten? En wat zijn zaken om op te letten? Bij voorkeur laat de Taxus Baccata zich in de periode tussen eind september en begin april planten. Dus in de koudere helft van het waar waarin de winter plaatsvindt. Zo kan de plant voldoende wennen aan zijn nieuwe plekje voordat de zomer begint. Het is wel belangrijk om de grond te controleren op vorst. Wanneer het vriest kan de Taxus immers niet worden geplant. De periode na het planten is vorst ook niet bevorderlijk voor de acclimatisering van de plant, hou dus ook de weersverwachtingen in de gaten.

De Taxus Baccata planten

Wanneer u een Taxus Baccata gaat planten dient u te beginnen met het graven van een geul waar de haag komt te staan. Een Taxus wordt niet graag diep geplant, dus zorg dat de wortels net onder de grond staan. De grond in de diepte is vaak wat stugger, dus maak dit even goed los voordat u de Taxus in de geul plaatst. Indien u went om compost te gebruiken is dit het moment om dat te doen. Meng het met de losse grond om een gezonde mix te krijgen. De Taxus houdt niet van een natte ondergrond, dus probeer deze te planten in een wat drogere periode. De hoeveelheid Taxus Baccata planten per meter is afhankelijk van de hoogte van de jonge plant. Wanneer deze een meter of lager is, is het raadzaam om 4 stuks per strekkende meter te planten. Hoe hoger de plant, hoe minder u nodig heeft. Bij een hoogte tussen 100cm en 120cm voldoen 3 planten per meter en planten van 125cm tot 175cm nemen genoegen met 2,5 stuks. Hogere planten gaan per 2 de grond in op een strekkende meter. Wanneer u ervoor kiest om de planten in een zigzaglijn te plaatsen om zo een bredere haag te vormen heeft u uiteraard meer planten nodig in totaal en kunt u ze om en om plaatsen met de bovengenoemde afstanden op beide lijnen. Wanneer de u de planten correct verdeeld heeft kan de geul worden dichtgegooid. Schep de aarde terug in de gaten en duw goed aan zodat de planten een stevige basis hebben om zich in te wortelen. Wanneer u merkt dat ze schuin gaan hangen heeft u de grond niet voldoende aangeduwt. Zorg dat de aarde licht vochtig wordt gemaakt zodat de wortels zijn voorzien van vocht, maar maak ze niet té nat.

Taxus Baccata als haag

Wanneer u kiest voor Taxus Baccata planten als haag, zult u merken dat dit een ideale keuze is. U geniet van een haag die dicht groeit en dus weinig inkijk mogelijk maakt. Daarnaast is het een langzame groeier die daarom niet veel onderhoud vereist en over het algemeen weinig water nodig heeft (enkel in extreem droge periodes). De wintervaste naalden van de Taxus voorzien u het hele jaar van beschutting