Typische_klimop_haag

Tips voor meer privacy in de tuin

21 oktober 2019 | Hans

Met name de achtertuin wordt door velen als een 'eigen' plekje beschouwd. We loungen in de achtertuin, zonnen er en onze kinderen spelen in de zomermaanden in het zwembadje. Privacy is daarbij belangrijk. Gelukkig zijn er verschillende plantensoorten die uw tuin voorzien van privacy en bescherming tegen wind. Hoewel de zomer nu achter ons ligt, kan het geen kwaad om alvast eens na te denken over het creëren van privacy in de tuin. Hagen, heggen, schuttingen en andere planten: Wij zetten in dit blog een aantal handige tips op een rij om meer privacy in uw tuin te bieden.  

Privacy ontmoette heggen

Privacy veilig u door de tuin af te schermen. Natuurlijk zijn er verschillende soorten schuttingen, muurtjes of houten afrasteringen. Maar vaak kan een mooie, volle haag meer sfeer en een groen gezicht aan de tuin geven. Zeker wanneer u niet zoveel ruimte heeft van een groot terras, kan een mooie heg of haag al snel voor het nodige groen in de tuin zorgen. Hier zijn verschillende soorten planten beschikbaar. Wij zetten ze voor u op een rij:

  • Coniferen : De conifeer , een echte klassieker, is niet altijd populair. De mooie dichte planten vormen al snel een dichte haag. Bovendien is de conifeer makkelijk te onderhouden met een enkele snoeibeurt en vraagt hij verder weinig aandacht. De planten kunnen vrij hoog groeien en zijn beschikbaar in diverse kleuren en soorten. 

  • De taxus : De verschillende soorten taxus die verkrijgbaar zijn, blijven het hele jaar door groen. Het plantkenmerkt zich doordat hij geen blaadjes, maar fijne naalden heeft. Meerdere taxussen in haagvorm leveren een strakke, volle heg op waar men niet doorheen kan kijken. Ook de taxus kan in allerlei vormen worden gesnoeid en wordt zowel gebruikt als tuinafscheiding als lage haag rondom (bloem) perken. 

  • Laurier: Laurier (ook wel laurierkers genoemd) is de verzamelnaam voor verschillende soorten. Het verschil zit hem in de vorm van het blad en de bloemen. Alle soorten laurier hebben wel gemeen dat ze een mooie, dichte haag vormen. Met de Portugese laurier en laurier Rotundifolia als populaire soorten, is deze plant perfect voor een erf- en tuinafscheiding. 

Combinaties

Ook kunt u planten met een schutting of raster combineren. Een goed voorbeeld is de klimopsoort 'Hedera' . Deze bekende klimop kunt u tegen een rooster of raster plaatsen. De hedera klimt dan omhoog en hecht zich aan het hekwerk. Hierdoor ontstaat een mooie, volle groene wand.  

Bomen

Als u wat meer ruimte heeft in uw tuin en de buren achter of naast u makkelijk uw tuin in kunnen kijken, bieden bomen verrassend veel privacy. Van bovenaf kan er zo bijvoorbeeld niet in de tuin worden gekeken. Ook geniet u, net als bij hoge hagen, van schaduw tijdens warme zomerdagen. Afhankelijk van de soort boom is die privacy in de wintermaanden een bomen minder omdat (loof) hun blad verliezen.