Tuin_sneeuwvrij_coniferen

5 tips om uw tuin sneeuwvrij te maken

7 januari 2020 | Hans

Sneeuw kan heel leuk zijn. Kinderen die druk in de weer zijn om een sneeuwpop te maken, een sneeuwballengevecht in hun voordeel te beslechten of door de straat te glijden op een slee; het straatbeeld transformeert van het ene op het andere moment. Of u nou wel of niet van de sneeuw geniet, veel planten in de tuin zijn er niet zo blij mee. De koude temperaturen zijn al zwaar genoeg voor de planten, maar de sneeuw doet er letterlijk een schepje top. Het gewicht van de sneeuwdeken kan ervoor zorgen dat planten beschadigd raken en takken afbreken. In dit artikel leest u hoe u zo snel en veilig mogelijk uw tuin weer sneeuwvrij krijgt.

Ruim sneeuw snel op

Tip 1: Ruim de sneeuw zo snel mogelijk op. Laat u het liggen, dan wordt het later een stuk gladder en als u dan besluit om alsnog in actie te komen, is de onderlaag vastgevroren en met geen mogelijkheid weg te krijgen. Kom dus meteen in actie en verwijder de sneeuw zodra het stopt met sneeuwen. Blijft het een langere periode flink sneeuwen? Zorg er dan voor dat u een vast pad sneeuwvrij houdt. 

Tip 2: Bescherm uw planten. Verwijder sneeuw van planten die onder het gewicht van de sneeuw kunnen bezwijken. Dunne takken en grote bladeren zijn de combinatie die u vooral in de gaten moet houden. Een haag is meer dan het algemeen wel bestand tegen het gewicht van de sneeuw, omdat deze compact zijn en geen hangende takken hebben. Heeft u veel last van sneeuw in de winter? Dan kunt u coniferen bestellen , deze haagplanten zijn winterhard. Bescherm jonge coniferen wel tegen de gure wind, daar kunnen ze niet goed tegen.

Denk goed na waar u de sneeuw laat liggen

Tip 3: Gooi de sneeuw niet zomaar op een hoop. Wanneer u de paden vrijmaakt, staat u er mogelijk niet bij stil dat u de sneeuw verkeerd opzij schuift. Schuif deze sneeuw niet op de weg of op een parkeerplaats waar anderen of last van hebben. Schuif de sneeuw nooit in de goot, want dan kan het smeltwater niet weglopen waardoor er een spiegelgladde onderlaag ontstaat.

Tip 4: Strooi zand in plaats van zout. Strooizout bevat chemicaliën die schadelijk voor het milieu zijn. Beter strooit u wat zand op de paden die u sneeuwvrij heeft gemaakt. Dit zand werkt als een anti-slipmiddel en zorgt ervoor dat u niet snel zal uitglijden.

Kleed je warm

Tip 5: Denk aan uw gezondheid. Kleed u warm en zorg voor ademende materialen, zodat uw lichaam transpiratievocht kwijt kan. Sneeuwscheppen is een actieve bezigheid. Denk er ook aan dat u uw tapijt niet overbelast. Neem genoeg pauzes en zak door uw knieën tijdens het scheppen.