Taxus_verzorging

Tuinonderhoud: verzorging Taxus

21 augustus 2018 | Hans

De verzorging van een Taxus hoort bij het periodieke onderhoud van uw tuin. Ondanks het feit dat deze plant zeer onderhoudsvriendelijk is, dient u af en toe wel iets te doen om de heester gelukkig te houden.

Taxus haagplant

Voordat we ingaan op de verzorging van de Taxus, bespreken we eerst deze soort in het algemeen. De Taxus is een naaldboom met een donkergroene kleur, welke hoge dichtheid en beschutting biedt. Dankzij het relatief weinige onderhoud en het feit dat deze plant goed in model te houden is, is de Taxus een populaire keuze voor hagen of erfafscheidingen. Tevens is de Taxus een winterharde plant die het hele jaar door groen blijft. Er is dus geen sprake van verlies van privacy in de wintermaanden. Bij Haag-Heg specialiseren wij ons in drie soorten Taxussen. De Taxus Baccata, wiens donkergroene naaldjes in het najaar gezelschap krijgen van rode besjes. Deze variant vertakt makkelijk en is goed te snoeien. De Taxus Media Hillii, die in tegenstelling tot zijn soortgenoten geen bessen krijgt. De Media Hillii groeit minder snel en is dus niet raadzaam wanneer u snel een hoge haag wilt. De Taxus Media Hicksii is ook een langzame groeier, maar biedt wel een hoge dichtheid en seizoensgebonden besjes.

Verzorging Taxus

De verzorging van de Taxus kan opgedeeld worden in het planten, water geven, bemesten en snoeien. We doorlopen samen al deze stappen:

Planten

Voordat u kunt beginnen aan de verzorging van een Taxus dient u deze natuurlijk eerst te planten. Dit kan het beste in de periode tussen eind september en begin april, mits er geen sprake is van vorst in de grond. Wanneer u de Taxus plant in de koude periode van het jaar heeft de plant genoeg tijd om goed te wennen aan zijn nieuwe plekje en zich voor te bereiden op de zomer. Hou de weersverwachtingen in de gaten, want ook in de periode na het planten mag het niet gaan vriezen: dat gaat ten koste van de acclimatisering van de plant.

Bemesten

Voor de Taxus geldt een algemeen bemesting advies. U mag deze plant twee keer per jaar voorzien van mest. Eenmaal in het begin van het voorjaar en een keer in het begin van de zomer. U mag hiervoor organische meststof gebruiken.

Water geven

De eerste maanden na het planten van de Taxus is verzorging zeer belangrijk. Water geven dient te gebeuren op periodieke basis. De plant is in dit stadium nog niet in staat om zelf voldoende water uit de grond te onttrekken omdat deze nog geen kans heeft gehad om te wortelen. Naarmate de Taxus langer op zijn plek staat neemt de frequentie van water geven af. Echter blijft de plant er baat bij hebben als u af en toe extra water geeft. Zodra de aarde rondom de kluit droog aanvoelt mag hij wat water hebben.

Snoeien

Omdat de Taxus een langzame groeier is hoeft u gelukkig niet veel te snoeien. Tweemaal per jaar voldoet. Wanneer de haag nog laag is dient u alleen de zijkanten te snoeien, zodat de Taxus kan groeien in de hoogte. Wanneer hij de gewenste hoogte heeft bereikt mag u de bovenkant ook mee snoeien. Het is raadzaam om in een lichte punt te snoeien: de onderkant breder dan de bovenkant. Zo krijgen ook de onderste takken voldoende zonlicht. De puntvorm groeit er vanzelf weer uit.