beukenhaag_dood_wanneer

Wanneer is mijn Beukenhaag dood?

9 oktober 2018 | Hans

De Beukenhaag is een populaire plant in ons Nederlandse landschap. Zowel in het wild als in onze tuinen komt hij veel voor. Maar daar tegenover staat wel dat een plant die toeneemt in populariteit op ten duur zwakke punten gaat vertonen. Dat kan veroorzaakt worden door versnelde teelt, maar ook door het toename in ziektes en schimmels waarvoor de plant vatbaar is. De Beukenhaag is een relatief zwakke plant die snel een infectie kan opvatten. Tevens is de Beukenhaag gevoelig voor uitdroging en heeft in droge periodes veel extra bewatering nodig. Maar wanneer is de Beukenhaag dood of niet meer te redden?

Is mijn Beukenhaag dood?

Er zijn verschillende tekenen die een stervende Beukenhaag laat zien. In sommige gevallen is hij nog te redden, maar vaak zijn ze aan vervanging toe zodra ze de bekende tekenen gaan vertonen. Of u nou een Rode Beuk of een Groene Beuk heeft staan, een Beukenhaag die aan het einde van zijn leven heeft gaat verkleurd dor en blad laten zien. Met andere woorden: de Beukenhaag neemt de vorm aan die hij normaal gesproken in de winter heeft. Een deel van het blad valt uit en een ander deel blijft hangen, al dan niet dor en bruin. Een ander teken van een Beukenhaag die het moeilijk heeft is stipjes of bolletjes op de bladeren en takken. Dat wijst in de meeste gevallen op een schimmelinfectie. Wanneer er slechts een klein aantal takken is aangedaan kunt u deze afknippen en vernietigen. Een manier om te zien of een tak onherstelbaar beschadigd is, is door er een om te buigen. Buigt hij soepel mee en is hij groen? Dan is er nog vocht (of sap) aanwezig in de tak en kan deze zich herstellen. Breekt de tak af en voelt hij dor? Dan bent u deze helaas verloren.

Waarom gaat mijn Beukenhaag dood?

Er zijn ontelbaar veel redenen waarom een Beukenhaag dood kan gaan. Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is. De stam en takken van deze plant zijn namelijk erg kwetsbaar voor de zon. Dat is de reden dat de Beukenhaag zijn dorre blad vasthoudt in de winter: om de stam te beschermen tegen de winterzon. Dus merkt u dat uw jonge, pas geplante Beukenhaag plantjes het moeilijk hebben? Dan is het aan te raden om ze van schaduw en voldoende vocht te voorzien.