wanneer_buxus_snoeien

Wanneer kan ik mijn buxus snoeien?

27 februari 2018 | Hans

De vraag: ‘Wanneer kan ik mijn Buxus snoeien?’ wordt ons vaak gesteld, maar het antwoord is niet zo simpel te geven. De Buxus is een zeer dankbare en veelzijdige plant. Buxus blijft doorlopend groen, is geen snel-groeier (al is een groei van 15 cm per jaar geen uitzondering) en lijkt met weinig tevreden.

De veelzijdigheid van de Buxus kun je overal waar tuinen zijn ervaren. Hij doet het goed als tuinafscheiding, maar ook in allerlei siervormen. Het valt misschien niet zo op, maar er zijn wel meer dan 200 verschillende Buxus soorten. De verschillende soorten lenen zich op basis van bladgrootte en het tempo van groeien voor kleine sierhaagjes, voor hoge compacte hagen of voor sierbeplanting.

Ezelsbruggetje Buxus snoeien

Het snoeien wordt ook wel aangeduid als ‘scheren’. Als antwoord op de vraag; ‘Wanneer moet ik mijn Buxus snoeien? heeft u een makkelijk ezelsbruggetje te pakken wanneer u de 2 r’s onthoudt: Buxus scheert u niet in de maanden met een r. Uitzondering is de maand september. De Buxus kunt u nog snoeien in de eerste dagen van deze maand.

In de maanden zonder ‘r’, kunt u uw Buxus minimaal 2, maximaal 4 maal snoeien. Buxus verdraagt snoeien zeer goed en maakt snel nieuwe takjes. Daarbij is het van belang dat u de juiste snoeitechniek hanteert en wacht tot het juiste moment.

Wanneer Buxus snoeien? Bij droog of nat weer?

Kiest u voor de eerste snoeibeurt een wat bewolkte, of zelfs een miezerige dag in mei. Door uw Buxus, of welke struik dan ook, te snoeien verwondt u de takjes. Op een warme dag, verliest de plant door deze wondjes te veel vocht. Ook kan er zonschade ontstaat wat zorgt voor verkleuring van het blad. Aan het eind van de zomer, maximaal de eerste helft van september kiest u een bewolkte dag voor het laatste snoeimoment van het seizoen. Tussendoor kunt u het snoeien met ongeveer gelijkt tussenposen nog maximaal twee maal herhalen.

Fitte groenblijver

Wanneer we de Buxus te weinig snoeien is dit nadelig voor de compactheid en stevigheid van de plant. Snoeien zorgt niet alleen voor een gewenste vorm, maar ook meer stevigheid omdat snoeien de aanmaak van nieuw hout stimuleert. Een volle Buxus is beter bestand tegen winterkou en het gewicht van een eventueel sneeuwdek. Hierin ligt ook de verklaring waarom we de Buxus snoeien tot september. Jonge takjes hebben tijd nodig om te verhouten om bestand te zijn tegen de winter. Gun uw Buxus dus op tijd rust en snoei niet te laat in het seizoen. Zo behoudt u een fitte, prachtige groenblijver waar u vele jaren plezier van hebt. Nu u weet wanneer u de Buxus moet snoeien, geven we ook graag nog wat tips hóe u een Buxus het beste snoeit. Voor het snoeien kunt u een gewone, scherpe, heggenschaar gebruiken. Voor grote rechte hagen is een elektrische snoeischaar ook geschikt. Voor fijne struikjes of voor Buxus die u in een bepaalde vorm wilt scheren is de Buxusschaar ideaal. Deze speciale schaar is compacter dan de heggenschaar, met één hand te bedienen en speciaal ontworpen voor handzaam en verfijnder gebruik. Na de eerste snoei in het voorjaar kunt u de Buxus wat organische bemesting geven.

Onze buxus