Wanneer_kalk_strooien_bij_Buxus

Wanneer kalk strooien bij buxus?

12 oktober 2017 | Hans

Waarom kalk voor een Buxus?

Een buxushaag heeft genoeg voeding nodig om naast het snoeien tot een mooie haag te worden/blijven. Zonder extra voeding zal een Buxushaag onvoldoende groeien en worden bladeren geel. Buxusplanten die niet genoeg groeien, lopen sneller de kans ziek te worden. Het is aan te raden een Buxushaag regelmatig te bemesten.

Waarom kalk strooien?

Maar nu is de vraag welke mest is het beste geschrikt voor een Buxushaag? Door zure regen en het opnemen van voedingsstoffen door de Buxusplant verzuurt de grond elk jaar. Dit heeft als gevolg dat de Buxusplant zich slecht gaat voelen.

Het zuurtegraad van de grond moet dus goed op peil blijven. Hierdoor is het noodzakelijk om een keer per jaar de grond te bekalken. De maanden september en oktober zijn hiervoor uitstekend geschrikt! Net voor de rustperiode (winter) vind een Buxushaag het aangenaam om nog een keer kalk als voeding te krijgen. Zo kan de plant het kalk uit de grond nog opnemen en zal de plant in het voorjaar mooi gaan groeien. Kalk voor Buxus bestaat in verschillende vormen zoals vloeibaar en korrel (of granulaat) en in verschillende soorten en merken. Om erachter te komen welke soort het geschiktste is raden wij je aan een aantal soorten uit te proberen. Lees altijd voor het gebruik goed de gebruiksaanwijzing.

Hoeveel kalk heb ik nodig?

Hoeveel kalk heb je nodig? Planten tonen door de gele randjes aan de bladeren aan wanneer ze honger hebben en snel kalk nodig hebben! 1 hand meststof (kalk) is ca. 50 gram (tenzij je grote handen hebt). Afhankelijk van de grootte van de plant zijn 2 tot 3 handen mest per voedingsbeurt toereikend.

Hoe meer kalk je Buxus krijgt, des de beter zal de plant groeien! Een goed gevoede en verzorgde plant kan beter tegen allerlei ziekten en belagers. De meeste problemen bij Buxusplanten ontstaan omdat de plant te zwak is, dus altijd goed voor je Buxus blijven zorgen!