Wanneer_prunus_snoeien

Wanneer Prunus snoeien?

20 maart 2018 | Hans

De Prunus, in populaire benaming ook wel Laurier genoemd, is een veel gevraagde plant voor aanplanting van voorwintergroene, dichte hagen. Bij Haag-Heg hebben we een aantal varianten van de deze groene snelgroeier; Portugese Laurier, Laurier Rotundifolia, Laurier Caucasica, Laurier Etna, Laurier Novita, Laurier Herbergii, Laurier Genolia, Laurier Otto Luyken. Elk met een eigen kleur en bladgrootte, maar als gemeenschappelijke deler dat ze makkelijk in onderhoud zijn en bestand zijn tegen lage temperaturen. Dat maakt de Prunus een zeer geschikte planten voor winterharde, dichte, groene hagen. Het is een ware snelgroeier, 40-50 centimeter per jaar is geen uitzondering. We krijgen dan ook vaak de vraag hoe vaak en wanneer je Prunus kunt snoeien.

Snel breed en hoog! Wanneer kun je Prunus snoeien?

Prunus is een snelle groeier die een hoogte van 4 meter kan halen zonder vorm te verliezen en daarnaast ook flink breed kan worden. Uitzondering is de Portugese laurier, die groeit wat minder snel dan andere lauriersoorten. Wanneer u deze prunus kunt snoeien wijkt iets af van de andere soorten, namelijk één maal per jaar. Doe dit voor de langste dag van het jaar. De plant heeft een hoge bladerdichtheid waardoor hij niet zo breed hoeft te worden om voldoende privacy te bieden. Houdt u van een erg strakke haag, dan kunt u Prunus een tweede maal snoeien voor september. Heeft u een van onze andere Laurier soorten en wilt u weten wanneer u deze prunus kunt snoeien, dan is het antwoord ongeveer gelijk. Snoei Prunus regelmatig zodat de haag mooi in model blijft en er op den duur geen dikkere takken ontstaan die u moet zagen.

Prunus tot op het hout snoeien?

Voor een dichte haag is het raadzaam twee maal per jaar te snoeien. Wanneer u daarbij de onderzijde iets breder laat dan de bovenzijde, zo’n 10 centimeter is genoeg, krijgen ook de onderste bladeren voldoende (zon)licht. Wanneer het Prunus snoeien iets te enthousiast heeft uitgepakt is dit geen probleem. Zelfs vanuit kaal hout groeien weer nieuwe takken.

De eerste maal in het snoeien doet u in het voorjaar, net voor de takken gaan uitlopen. Neem dode takken en bladeren gelijk even mee. De Prunus staat daarna te popelen om weer mooi uit te lopen. Aan het eind van de zomer kunt u voor de tweede maal snoeien.

Tips Prunus snoeien

Nu u weet wanneer Prunus te snoeien, nog wat tips over hoe te snoeien en het gereedschap: Vanwege het grote blad kiest u het best een scherpe snoeischaar. U kunt hiermee precies werken en zult minder blad beschadigen. Snoei vlak boven een blad of jonge scheut. Wanneer u één derde van de toppen verwijderd stimuleert u breedtegroei en zult u een mooie volle haag krijgen terwijl u ook nog in hoogte kunt winnen. Wanneer u wilt werken met een elektrische heggenschaar dan kan de Prunus hier tegen, maar u zult meer blad beschadigen. Voor welke methode u ook kiest, wanneer we Prunus snoeien, is daar een bewolkte dag het meest geschikt voor. Uw haag heeft zo het minst te lijden onder vochtverlies en zonbrand en zal u belonen met een fraai en dik bladerdek.