Wanneer_rhododendron_planten

Wanneer kan ik een Rhododendron planten?

2 mei 2018 | Hans

De Rhododendron is niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Het is een veelvoorkomende heester die in tuinen wordt gebruikt maar ook in de natuur groeit. De populariteit van de Rhododendron komt niet uit het niets: het is namelijk een volle heester die grote bloemen in de prachtigste kleuren heeft. De naam van de Rhododendron is (zoals die van vele andere planten en hagen) afgeleid van de oud-Griekse taal. ‘Rhodos’ betekent roos en ‘dendron’ staat voor boom. Letterlijk vertaald is het dus een rozenboom. Hoewel de bloemen van de Rhododendron officieel geen rozen zijn, is deze naam toch passend voor zijn schoonheid. Wilt u ook zo’n prachtige heester in uw tuin? In dit artikel leggen we uit wanneer u een Rhododendron kan planten.

Wanneer u een Rhododendron gaat planten

Wanneer u ervoor kiest om een Rhododendron te gaan planten, dient u eerst in te lezen en uw tuin voor te bereiden om de toevoeging van deze plant. Zo staat de Rhododendron het liefst in een zure grond. Voeg dus geen kalk toe aan de grond (zoals bij andere planten vaak wel wenselijk is), want dit zorgt dat deze minder zuur wordt. Mocht uw grond van nature al kalkrijk zijn, maak dan een afscheiding in de grond en vul de gewenste plek met zure grond. Wanneer u dit doet kunt u optimaal genieten van uw Rhododendron planten. Zoek een plek uit die schaduw krijgt. Een beetje zon heeft de heester wel nodig om te groeien, maar de meeste soorten vinden het prettig om een deel van de dag in de schaduw te staan. Ze zijn immers gevoelig voor uitdroging en hebben dus meer dan genoeg aan een paar uurtjes zon per dag. De Rhododendron heeft veel voedingsstoffen nodig, dus plaats hem niet te dicht bij een grote boom. De boom ontneemt hem dan immers van voedingsstoffen, vocht en daglicht: drie dingen die belangrijk zijn voor een mooie Rhododendron!

Wanneer kan ik mijn Rhododendron planten?

Wanneer u een Rhododendron gaat planten kan dit het beste in het voorjaar. In principe kan de heester het hele jaar de grond in (met uitzondering van vorst en extreem warme periodes) maar als u dit in het voorjaar doet geniet u in de zomer van de prachtige bloemen. Wanneer u een bestaande Rhododendron gaat verplanten kan dit het beste in het najaar. In deze periode heeft de plant rust (na de bloei) en hoeft deze niet te lijden onder de zomerwarmte. In de herfst heeft de plant tevens nog ruim de tijd om aan zijn nieuwe plek te wennen voordat de winterperiode begint. Wanneer u een Rhododendron gaat planten (of verplanten) heeft deze regelmatig water nodig en genoeg tijd voor herstel van de gebroken wortels. Geef daarom ook nog geen mest direct na het planten. Wat wel goed is voor deze heester is een laag bladeren aan de voet. Dit zorgt ervoor dat de grond beter vocht vast kan houden.

Ons Rhododendron aanbod