wanneer tuin sproeien

Wanneer is het beste moment om de tuin te sproeien?

19 augustus 2022 | Hans

Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor het antwoord op deze vraag. Het klimaat, de grondsoort en het soort planten in uw tuin zijn allemaal belangrijke factoren. In de meeste gevallen is het echter het beste om uw tuin water te geven in de ochtend of in de avond.

In de ochtend sproeien

In de ochtend is de luchtvochtigheid meestal hoger dan in de middag. Dit betekent dat er minder water verdampt voordat het de wortels van uw planten bereikt. Bovendien is de zon in de ochtend niet zo sterk, waardoor er minder kans is dat uw planten verbranden als ze nat zijn. Pas hiermee echter op, als u te laat in de ochtend water geeft dat is dit risico zeker aanwezig. Vooral in de zomer neemt de zon zeer snel toe in intensiteit tussen de ochtend en het middaguur.

In de avond sproeien

In de avond is er weer minder verdamping van water, maar er is wel een risico op nachtelijke vorst. Als u in een gebied woont waar dit risico bestaat, is het beter om uw tuin water te geven in de ochtend. Op die manier kan het water de planten bereiken voordat de temperaturen te laag worden.

Houd er rekening mee dat er ’s nachts weinig verdamping plaatsvindt. Wanneer uw tuin last heeft van of gevoelig is voor schimmels is het niet verstandig om laat op de avond te sproeien.

Haagsoorten die weinig water nodig hebben

Haagsoorten als de laurier, taxus en conifeer kunnen in moeilijke omstandigheden toch overeind blijven. Door goed met water om te gaan kunnen deze hagen ook in zeer droge omstandigheden overleven zonder dat u frequent moet sproeien. Merkt u dat de haag het toch moeilijk begint te krijgen? Geef dan extra water. Ook tijdens lange periodes van droogte adviseren we om uw haag wat extra water te geven.

Waarom in sproeien belangrijk?

Water geeft niet alleen vocht aan uw planten, het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen naar hun wortels. Bovendien houdt water de grond koel en helpt het onkruid tegen te gaan. Als u regelmatig water geeft, blijven uw planten gezond en groeien ze goed!

Een handige manier om water te geven aan uw planten is met een tuinslang. Het is veel efficiënter dan op en neer lopen met een gieter, vooral als u tuin enige omvang heeft. Bovendien kan een volle gieter erg zwaar zijn. Het voordeel van een tuinslang is dat deze licht, en makkelijk te gebruiken is! Ook kunt u zoveel water geven als u op dat moment nodig acht. Het risico is een stuk minder groot dat u te weinig water geeft omdat u bijvoorbeeld de gieter leeg heeft gegoten. Bij Haag & Heg bieden wij een hoogwaardige druppelslang aan. Een druppelslang biedt gemak en geeft voldoening om uw planten comfortabel water te kunnen geven tijdens warme zomerdagen Het water uit het beregeningssysteem wordt met een druppelslang direct bij de wortels afgegeven.

Meer informatie over ideale bewatering van uw tuin? Neem contact op!

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen over wat de ideale bewatering van uw tuin zou zijn? Schroom dan niet om contact op te nemen! Onze medewerkers voorzien u graag van advies.