Wat_is_de_Buxus_mot

Wat is de Buxusmot eigenlijk?

17 september 2018 | Hans

Helaas zien we dit vervelende beestje jaarlijks terugkomen en gestaag in aantal toenemen: de Buxusmot. In 2007 zijn de eerste Buxusmotten gespot in Nederland. Origineel komen ze uit Azië. Omdat de hier nog geen natuurlijke vijanden hebben, is het vrij spel voor ze en kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Zodra ze de kans krijgen wordt uw mooie Buxus binnen de kortste bruin en tijd kaalgevreten. Maar wat is de Buxusmot dan eigenlijk?

De Buxusmot

De Buxusmot komt ter wereld als een rups uit een eitje. Deze eitjes worden gelegd in Buxusplanten waar ze te herkennen zijn als witte stipjes. De rupsen leven in principe het hele jaar door in de haag, maar pas in het voorjaar worden ze actief. Dan gaan ze zich voleten om uiteindelijk uit te groeien tot Buxusmot. De levensspan van zo’n mot is maar iets langer dan een week, maar dat is tijd genoeg om veel eieren te leggen. Er zijn meerdere momenten in de zomer waarin eieren massaal uitkomen, waardoor het lijkt alsof de rupsen en motten het hele seizoen in leven blijven.

Hoe herken ik de Buxusmot?

De Buxusmot is goed te herkennen aan hun zwart-witte kleur. De meeste varianten hebben witte vleugels met zwarte randen, maar er zijn ook varianten met donkere vleugels waar witte aftekeningen op staan. De rupsen daarentegen zijn felgroen met zwarte randen en stippen en witte streepjes.

Help, ik heb de Buxusmot gespot!

De Buxusmot is makkelijk te vinden. Wanneer een Buxus kale bruine plekken krijgt met een soort witte waas er overheen is deze gegarandeerd aangetast en zult u rupsen en eventueel motten in de plant vinden. Verwijder de beestjes en ook zeker de eieren handmatig. En herhaal dit regelmatig zodat uw Buxus niet verder wordt aangetast en de kans krijgt zichzelf te herstellen. Ga vooral niet aan de slag met gif, want dat weert ook nuttige dieren af. Het is de bedoeling dat de Buxusrups een natuurlijke vijand gaat krijgen in Nederland, en dat zal niet gebeuren als we allemaal met gif in de weer gaan.

Wat doet de Buxusmot met de Buxus?

De grootste boosdoener die de Buxus direct aantast is de rups, maar indirect is ook de Buxusmot erg schadelijk voor de plant. In zijn korte leven legt hij zo veel mogelijk eieren in uw Buxushaag om zo meer rupsen de wereld in te brengen, die op hun beurt de Buxus weer verder kaal eten. Aangezien er meerdere babybooms (rupsenbooms?) per zomer plaatsvinden, krijgt de Buxusplant niet voldoende tijd om zich te herstellen. Wanneer de overvloed aan rupsen eindelijk ophoudt staat de winter alweer voor de deur. De Buxus heeft niet genoeg tijd om zich voor te bereiden op de winter en zal permanent afsterven. De plant zal dan vervangen moeten worden door een nieuwe variant of een Buxus alternatief

Zoekt u vervanging voor uw Buxus? Dit zijn onze aanbevelingen: