Onderhoudsvriendelijke_haagplanten

Welke haagplanten zijn onderhoudsvriendelijk?

16 december 2019 | Hans

Een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp wordt steeds populairder. Tuiniers werken met alle plezier in de tuin, maar hebben niet altijd de tijd om alles netjes bij te houden. Anderen houden juist helemaal niet van werken in de aarde, maar willen wel graag een mooie, groene tuin. Met een onderhoudsvriendelijke tuin bent u nooit teveel tijd kwijt aan uw tuin, maar bent u wel zeker van een tuin die er altijd netjes bijligt. Welke haagplanten geschikt zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin? Dat leest u in dit blog. 

Wanneer is een tuin onderhoudsvriendelijk?

Hoeveel tijd u kwijt wilt zijn aan tuinonderhoud is sterk afhankelijk van uw eigen voorkeuren. Hoeveel vrije tijd heeft u, wat voor soort tuin heeft u graag? Er is dus geen vaste omschrijving die aangeeft wanneer een tuin wel of niet onderhoudsvriendelijk is. Over het algemeen mag u er bij een onderhoudsvriendelijke tuin vanuit gaan dat u niet wekelijks de tuin in ervoor zorgt dat deze netjes uitziet. De struiken en haagplanten dient u maximaal twee keer per jaar te snoeien en te bemesten.

Onderhoudsvriendelijke haagplanten

Een onderhoudsvriendelijke haag hoeft u dus maar twee keer te snoeien of te laten snoeien per jaar. Er zijn snelgroeiende planten die vaker gesnoeid moeten worden, deze zijn niet geschikt voor onderhoudsvriendelijke tuinen. Haagplanten die snel hun groene kleur verliezen als ze niet voldoende water krijgen of planten die sowieso erg vaak water moeten krijgen, zijn dus ook niet geschikt. Gelukkig zijn er ook genoeg haagplanten die wel onderhoudsvriendelijk zijn. Deze haagplanten blijven het hele jaar door groen, relatief weinig bewatering nodig en groeien niet te snel.

Welke haagplanten zijn onderhoudsvriendelijk?

Een van de meest onderhoudsvriendelijke planten is de taxus. Dankzij de trage redelijk u deze maar een keer per jaar te snoeien. De plant is bovendien erg sterk en weinig vatbaar voor ziektes en plagen. De taxus kan op verschillende soorten ondergrond prima gedijen

De thuja 'Smaragd' is een goed alternatief. Deze haagconifeer groeit ook niet snel en is iets slanker dan andere conifeersoorten. Met de mooie wintergroene kleur vormt zich op den duur een prachtige dichte haag die voldoende beschutting en privacy verzorgt.

Geen interesse in een coniferenhaag? De laurier 'Otto Luycken' is de langzaamste groeier onder de laurocerasus-familie en daarmee een zeer geavanceerde haagplant voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Heeft u liever een haag die sneller groeit, maar nog steeds prima te onderhouden is? Dan is de laurier 'Genolia'  een zeer veilige keuze.