Winterharde_struiken_met_bloemen

Winterharde struiken met bloemen

22 oktober 2018 | Hans

Bent u op zoek naar winterharde struiken met bloemen, die onze Nederlandse winters kunnen doorstaan en uw tuin gedurende bepaalde perioden van het jaar van kleur voorzien?

Onze favoriete winterharde struiken met bloemen

Gelukkig is er een groot aanbod winterharde struiken met bloemen, dus genoeg om uit te kiezen. Per plant verschilt de bloeiperiode, maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is de winterharde eigenschap en het feit dat ze jaarlijks bloemen laten zien. Wij hebben de mooiste winterharde struiken met bloemen voor u op een rijtje gezet, om het iets overzichtelijker te maken:

Rhododendron
Een zeer bekende struik in ons Nederlandse landschap. Deze kan tot twee meter hoog groeien en wordt behoorlijk breed als hij de kans krijgt. U profiteert het hele jaar door van privacy en beschutting. In het voorjaar wordt de struik voorzien van kleurrijke bloemen. Per soort verschilt de precieze kleur, maar de meest bekende soorten variëren van lichtroze tot paarsroze.

Hulst Alaska (Ilex Aquifolium Alaska)
Deze plant is perfect toepasbaar als haag of solitaire plant. De bladeren kleuren donkergroen en zijn voorzien van scherpe tanden die buitenstaanders weghouden. In de herfst groeien er rode bessen en in de zomer verschijnen er witte bloemetjes, indien hij niet gesnoeid is.

Glansmispel Red Robin (Photinia Fraseri Red Robin)
Dit is een brede struik die twee tot drie meter hoog kan worden. De bladeren zijn wintergroen en kleuren in het voorjaar gedeeltelijk felrood. Wanneer u ervoor kiest om deze heester niet te snoeien krijgt hij een informele uitstraling en zult u in mei en juni verrast worden met mooie witte bloemen.

Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei)
Deze plant is dan wel wintergroen en winterhard, hij zorgt echter niet voor optimale privacy en beschutting. Hij is daarom ook meer geschikt als solitaire struik dan als haag. In het najaar verschijnen er witte bloemetjes die uw tuin een vrolijk sfeertje geven. Een eigenschap van deze bloemen is de heerlijke geur die ze verspreiden. Na de broei ontstaan er rode bessen.

Schijnhulst (Osmanthus Burkwoodii)
Het stevige leerachtige blad is het hele jaar donkergroen van kleur en zorgt door zijn compactheid voor beschutting in uw tuin. Wanneer er gesnoeid is kunt u het daaropvolgende jaar witte bloemetjes verwachten die heerlijk ruiken.

Sneeuwbal (Viburnum Tinus)
In de donkere en kille wintermaanden is dit de perfecte plant om uw tuin op te warmen. Het donkergroene blad wordt in de winter vergezeld door roze knopjes waar witte bloemetjes uit groeien. Na de bloei verschijnen er donkere bessen die zorgen voor leven in de tuin. Vogels zijn er immers dol op! In het voorjaar is deze plant ook populair onder de vlinders.

Vuurdoorn Red Column
Dit is een plant die er heel indrukwekkend uit kan zien, zeker in grote hoeveelheden. Tweemaal per jaar krijgt hij de kans om uit te blinken. In het voorjaar groeit hij vol met witte bloemetjes en in het voorjaar groeit hij bol met felrode bessen. Deze zijn erg populair bij de vogels, ze eten de besjes en bouwen graag hun nesten in de plant.