Tuin_winterklaar_maken

Winterklaar maken tuin

19 februari 2018 | Hans

Het liefst genieten we elk jaargetijde van de tuin. Ook in de winter. En dat kan. We houden winter bbq’s in onze buitenkeukens, versieren de tuin met lichtjes en kiezen meer en meer voor fraaie beschutting van groenblijvende hagen, of hagen met een decoratieve winterse look zoals bes-dragende hagen of de groen beuk die in de winter fraai verdord blad behoudt. Waar vroeger het winter klaar maken van de tuin betekende dat de tuin werd opgeruimd en netjes werd achtergelaten in afwachting van het voorjaar, betekent het winterklaar maken van de tuin tegenwoordig dat we een balans zoeken tussen rust voor het groen en het winterse tuinplezier van de mens.

Tips bij het winterklaar maken van de tuin

Voor het winterklaar maken van de tuin is oktober de perfecte maand; de meeste bloemen en planten zijn uitgebloeid, maar het is nog niet te koud om in de tuin te werken. Misschien denkt u bij het winterklaar maken van de tuin niet direct aan de aankoop en aanplant van hagen en struiken. Toch is voor veel haagplanten en coniferen het najaar de beste planttijd. Zolang het niet vriest, kunt u in pot gekweekte varianten ook in de laatste maanden van het jaar aanplanten. Het winterklaar maken van de tuin is daarmee een prima moment om aandacht te besteden aan heg- en haagplanten. Zowel voor het aanleggen van een nieuwe haag of heg als voor het opvullen van gaten.

Winterklaar maken tuin; coniferen en hagen (ver)planten

Naast dat u in de winter bij milde temperaturen (geen vorst) hagen en coniferen kunt planten, is oktober, tijdens het winterklaar maken van de tuin, ook een prima tijd om coniferen te verplanten. De plant heeft dan nog tijd genoeg om nieuwe (haar)wortels te ontwikkelen. Verplanten van hagen en struiken doet u wanneer de plant in rust is, dus zijn blad verloren heeft. Bij groenblijvende planten gaat dit controle-trucje niet op, maar u mag er vanuit gaan ook deze planten vanaf oktober in rust zijn. U maakt het de te verplanten conifeer of haagplant makkelijker wanneer u een gat graaf dat dubbel zo ruim is als de oude standplaats. Op de bodem plaatst u wat voedingsstof. Het gat sluit u met de losgegraven grond, vermengd met wat tuinplantengrond.

Verzorg uw bomen zolang het niet vriest

Tijdens het winterklaar maken van de tuin, zolang het niet vriest, is de late herfst, en zelfs de winter, het moment om bomen en fruitbomen te snoeien. De berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif mag u niet in de winter snoeien, maar in de late zomer, begin herfst, wanneer er nog blad aanwezig is. Deze bomen brengen hun sapgang ook in de winter op gang wanneer de zon op onbewolkte dagen de takken verwarmd boven de 10-12 graden. Wanneer te laat snoeit heeft de boom te weinig hersteltijd. Dit leidt tot ‘bloeden’ uit de snoeiwonden. Dit geldt voor steenvruchtbomen als pruimen-en kersenbomen die voor de bloei of na de pluk gesnoeid worden.

Tip: Denkt u bij het winterklaar maken van de tuin ook aan uw gereedschap en de leeggekomen potten van niet winterharde planten. Maak uw gereedschap schoon, vet deze zondig in en zorg dat de tuinslang en buitenkraan niet kunnen bevriezen. Keer potten met de onderzijde naar beneden om ze tegen uitzettend water bij vorst te beschermen. Laat aan de voet van planten, hagen en heggen ook gerust wat blad liggen. Ze zorgen voor beschutting van planten en kleine dieren.

Onze wintergroene hagen