wortelsoorten

Wortelsoorten Haagplanten

22 maart 2016 | Hans

Wat is het verschil tussen een haagplant met kluit, blote wortel of in pot?

Als je bij een kweker op zoek gaat naar een mooie haagplant, dan zul je snel merken dat deze haagplanten worden aangeboden met kluit, met een blote wortel óf in een pot. Er zit een behoorlijk verschil tussen deze toepassingen, met name in de manier waarop je met de wortels omgaat. De juiste behandeling van deze haagplanten is van zeer groot belang om uitval te voorkomen. In deze blog vertellen we je alles hierover.

Zorgvuldigheid geboden bij haagplanten in blote wortel

Veel bladverliezende hagen of haagplanten worden aangeboden in blote wortel. Haagplanten in blote wortel zijn voordeliger dan de haagplanten die met kluit of die in een pot bij een kweker te vinden zijn. De haagplanten zijn in volle grond gekweekt, met minder toevoeging van meststoffen. Daarnaast zijn deze haagplanten vanzelfsprekend lichter van gewicht, de kluit of pot ontbreekt immers. Hierdoor is de haagplant in blote wortel makkelijker te vervoeren. De haagplanten in blote wortel worden alleen aangeboden in de periode van oktober tot en met april. Daarna zal de haagplant in blad komen en is het verplanten niet meer mogelijk.

Vooral het aanplanten moet met zorg gebeuren om uitval te voorkomen. Een blote wortel kan snel beschadigen door uitdroging, wind en zonlicht. Het is daarom van belang om deze wortels te beschermen. Dit kun je het beste doen door de wortels af te sluiten in een plastic zak. De wortels moeten vochtig gehouden worden maar het is niet goed om deze in emmer water te zetten, dat is weer te veel van het goede. Het is goed om de haagplanten zo snel mogelijk te plaatsen. Mocht dit niet direct lukken dan is het een goede keuze om deze een tijdelijke plaats in de grond te geven.

Bij het aanplanten van de haagplanten in blote wortel is het belangrijk om voldoende meststoffen mee te geven en deze gedurende de eerste weken van voldoende water te voorzien. Doordat de haagplanten in volle grond zijn gekweekt, hebben ze een prima wortelstructuur. Dit zorgt ervoor dat deze planten krachtiger kunnen groeien dan vergelijkbare soorten in een pot. Het is hiervoor wél van belang om de planten regelmatig te sproeien bij droog weer.

Haagplanten in kluit van omringde jute of draadkorf

In tegenstelling tot de haagplanten met blote wortel, zijn de haagplanten met kluit wél het hele jaar door te planten. Een haagplant in kluit is een prima oplossing om binnen een kort tijdsbestek een volgroeide haag te creëren. De haagplanten in kluit worden, net als de haagplanten in blote wortel, gekweekt in een volle grond. Hierdoor hebben de haagplanten een sterke wortel samenstelling. De kluit waarin de haagplant aangeleverd wordt bevat dezelfde volle, voedingsrijke grond. Dit maakt de kans groter dat dit boompje het goed gaat doen na het inplanten. De kluit zal immers bescherming bieden in de periode tussen het rooien en het inplanten. Grotere planten zijn alleen maar leverbaar met kluit omdat deze varianten in blote wortel geen kans hebben om te overleven. Een haagplant in kluit is een wat duurdere optie, maar zeker wel de moeite waard bij de meer exclusieve soorten of solitaire planten. Het geeft immers meer zekerheid voor een beter resultaat.

Haagplanten in pot, de luxe varianten

Ook de haagplanten in pot zijn het hele jaar te planten, met uitzondering van een strenge vorstperiode. Deze haagplanten zijn eigenlijk de luxe varianten. Haagplanten in pot hebben namelijk bij de kweek altijd de beschikking gehad over goede meststoffen in de pot. Dit zorgt ervoor dat de haagplanten een goede basis hebben, om het goed te doen in de tuin. Je kunt ervoor kiezen om de haagplant wat langer in de pot te houden, als je deze nog niet direct wil plaatsen. Een juiste bemesting en voldoende water is hierbij wel vereist, dat is de haagplant immers ook gewend bij de kweker. Als de haagplant té lang in de pot gehouden wordt, is het wel een nadeel dat de wortelmassa kleiner blijft. Er is immers geen ruimte meer in de pot om door te groeien. De haagplant groeit eigenlijk uit zijn pot.

Het transport van de haagplanten

Zoals je uit deze tekst kunt opmaken heeft dit verschil in toepassingen ook gevolgen voor het transport. Een haagplant in pot is relatief eenvoudig te vervoeren, in tegenstelling tot een haagplant met blote wortel (waarbij de wortel goede bescherming moet hebben tijdens het vervoer) en een haagplant met kluit (die vaak zwaar en lastig te transporteren is). Haag-Heg.nl heeft hier uitstekende oplossingen voor. We hebben speciaal transport om de haagplanten keurig bij je thuis af te leveren.

Planten met blote wortel

De blote wortel planten zijn alleen te koop van oktober t/m april. Daarna komt de plant in blad (groen) en hierdoor is verplanten niet meer mogelijk. De plant in blad moet constant voorzien zijn van aarde rondom de wortels en vocht, anders drogen de wortels binnen een half uur uit. De structuur van de wortel beschadigd dan. Voor het planten van een blote wortel plant is het verstandig een goede voorbereiding te treffen. Zo moet je de wortels nooit langer dan een half uur in het zonlicht laten staan. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld de wortels af te sluiten met een plasticzak of ze tijdelijk thuis per bos in de grond te graven. Ook is het verstandig om bij de aanplant voldoende meststoffen aan de plant mee te geven en extra water gedurende de eerste weken. Daarna dient de haag iedere dag bij gesproeid te worden bij zeer droog weer.

 

 

Planten met kluit


Kluit planten zijn het gehele jaar door te planten. De kluit heeft als voordeel dat de wortels zijn beschermd tegen het zonlicht en dat de kluit al wat voedingsrijke grond bevat. De kans dat een boompje het goed gaat doen in je tuin wordt daardoor groter. Daarnaast zijn de grotere planten niet anders te leveren dan met kluit, omdat deze in blote wortel variant geen kans op overleven hebben. De kluit is wel zwaarder. Daar heeft Haag en Heg speciaal transport voor geregeld. Een kluit is een mooie oplossing als je snel een haag wilt die al wat groter is, zodat je niet te lang hoeft te wachten op een volgroeide haag.

 

 

Planten in pot

Planten in pot zijn planten die het extra luxe hebben gehad bij de kweek. In de pot van de plant zitten gelijk de goede meststoffen die er voor zorgen dat je plant het goed gaat doen in de tuin. Daarnaast kan je er voor kiezen de planten niet gelijk te planten. Je kan er bijvoorbeeld een aantal weken over doen om de planten pas daadwerkelijk in de grond te planten. Wel water geven uiteraard. Ook de pot is het hele jaar te planten. De kweker heeft er voor gezorgd dat jouw planten een optimale start krijgen in jouw tuin en jij je tijd kan indelen zoals jij dat wilt. Daarnaast is het transport vriendelijker dan blote wortel of kluit.