Droogte in de tuin voorkomen

Droogte in de tuin: wat kunt u er tegen doen?

29 augustus 2022 | Hans

De droogte van de afgelopen zomers is steeds vaker een onderwerp van gesprek. Mensen vragen zich af hoe ze de droogte kunnen bestrijden in hun tuin. Er zijn verschillende manieren om de droogte tegen te gaan in uw tuin. Een heg of haag kan bijvoorbeeld helpen om water te besparen. Droogtebestendige planten zijn ook een uitkomst voor een tuin die last heeft van droogte.

Tuin meer droogtebestendig maken

De droogte is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland. De tuin lijdt eronder en daarom is het belangrijk om te weten hoe u de droogte in uw tuin het beste kunt bestrijden. Om uw tuin meer droogtebestendig te maken, kun u de volgende tips toepassen:

-Zorg ervoor dat de grond in uw tuin een goede drainage heeft. Dit voorkomt dat het water in uw tuin op de grond blijft staan en verdampt. Dit kan ervoor zorgen dat de grond barst en dat het lastiger wordt voor het water om goed de grond in te penetreren. Dit kan bijvoorbeeld met bodembedekking zoals “mulch”. Zorg er echter ook voor dat de drainage niet te goed is. Met een tuin die alleen tegels bevat verdwijnt al het water wat valt als regen natuurlijk ook weer zo uit de tuin.

-Gebruik “mulch” om het vocht in de grond te behouden. Dit kan zowel organische materiaal zoals houtsnippers of stro zijn, maar ook synthetische materialen als folie. Hiermee kunt u een grens maken zodat het grondwater daar blijft waar het nodig is

-Geef uw planten voldoende water. Zorg ervoor dat uw ze niet uitdroogt, maar geef ze ook niet te veel water want dan verdrinken de wortels en kunnen ze rotten. Gezonde planten in een gezonde grond zorgen ervoor dat uw tuin meer water kan vasthouden. Hierdoor droogt de tuin ook weer minder snel uit. Een handige tip hiervoor: gebruik een druppelslang. Deze gebruikt minder water en zorgt ervoor dat het water direct op de plek is waar het nodig is.

Droogtebestendige planten

Droogtebestendige planten zijn planten die weinig water nodig hebben om te overleven. Ze kunnen soms maandenlang droogte doorstaan voordat ze uitgedroogd raken. Droogtebestendige planten zijn ideaal voor tuinen die last hebben van droogte. Sommige droogtebestendige planten zijn: aloë vera, cactussen, sedum, lavendel, salie en rozemarijn.

Hagen en heggen tegen de droogte?

Hagen en heggen zijn een ideale oplossing tegen droogte. Ze bieden beschutting voor de grond en helpen de grond langer vochtig te houden. Bovendien verhinderen ze dat wind de grond uitdroogt. Er zijn verschillende soorten heggen en hagen die uw kunt planten om water te besparen. Coniferen zijn bijvoorbeeld grote waterbesparende planten. Bomen zijn ook goed voor het laten penetreren van water in de grond. Ze bieden schaduw en beschermen de grond tegen de zon. Ook kunnen bomen vaak veel dieper grondwater ophalen waardoor het feit dat ze meer water nodig hebben teniet wordt gedaan.

Informeer naar de mogelijkheden bij Haag & Heg

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die hagen en heggen voor uw tuin bieden? Kom dan een keer langs op locatie of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij denken graag met u mee. Neem nu contact op zodat we voor u de ideale heg of haag kunnen ontwerpen!