vervanger_voor_buxus

Is de Japanse Hulst een goede vervanger voor de Buxus?

6 juni 2019 | Hans

De Buxus is een geliefde plant voor in de tuin. Helaas komt het tegenwoordig vaker voor dat deze struik laatste heeft van een ziekte . Meestal zijn rupsen hiervan de oorzaak. In het ergste geval vreet deze zogenoemde buxusrups de hele haag kaal en is deze niet meer te herstellen. Hartstikke zonde natuurlijk. Veel mensen kiezen daarom voor hun buxus te vervangen voor een andere plant. De Japanse Hulst lijkt bijvoorbeeld veel op de buxus. Is dit een goede vervanger voor de buxus ? In deze blog gaan we erop in.

Vervanger voor de buxus

Qua uiterlijk is de Japanse Hulst, ook wel Ilex Crenata genoemd, vrijwel gelijk aan de Buxus. Beide struiken zijn te herkennen aan hun kleine groene blaadjes met een hoge weergave. Dit maakt de Japanse Hulst een uitstekende vervanger voor de Buxus. Op het eerste oog zie je het verschil vrijwel niet! Dit is ideaal als u de uitstraling van uw tuin niet wilt veranderen, maar wél van de buxusziekte af wilt.  

Het uiterlijk van de Japanse Hulst

Het fijne aan de Ilex Crenata is dat deze struik gedurende de hele winter mooi groen blijft. Het is namelijk een wintergroene haag. Daarnaast kenmerkt de struik zich door de witte bloemetjes die in het voorjaar aan de struik groeien. Deze geven uw tuin een frisse uitstraling. Na de bloeiperiode ontstaan er zwarte besjes aan de plant. Om deze besjes te ontdekken moet u overigens goed kijken, ze zijn namelijk niet heel goed zichtbaar. Vaak zitten ze zo verscholen onder de bladeren dat ze nauwelijks te zien zijn.

Voor welke doeleinden?

De Japanse Hulst kent verschillende toepassingsmogelijkheden. Het is een uitstekende vervanger voor de tuin, wat betekent dat u de struik op dezelfde manier in de tuin kunt plaatsen. De meeste mensen kiezen ervoor om de struik als haagplant te gebruiken. De Ilex Crenata is namelijk goed in vorm te snoeien, waardoor u eenvoudig een strakke haag uitzag.

Onderhoud

Uiteindelijk kan de struik zo'n 3,5 meter hoog worden. Wilt u de haag laag houden? Dan is het verstandig om deze regelmatig te snoeien. Bij voorkeur doet u dit in mei of juni. Tussendoor kunt u de takken naar wens bijknippen, maar dit is niet per se nodig. Daarnaast is het ook leuk om de struik in een leuke vorm te snoeien, zoals bijvoorbeeld rond of een spiraalvorm. Zodra de gewenste vorm bereikt is, is het voldoende om de takken maandelijks bij te knippen. Dit is overigens alleen nodig in het groeiseizoen. Deze loopt van april tot oktober. 

Een ruim assortiment

Benieuwd welke vervangers voor de Buxus er nog meer zijn? Hieronder vindt u een greep uit ons assortiment.