kleine_bomen_op_stam

Kleine bomen op stam

15 oktober 2018 | Hans

Kleine bomen op stam worden veelal gebruikt in tuinen ter decoratie. Zeker wanneer er weinig ruimte is om mee te werken, kan dit type plant goed van pas komen. Ze zijn hoog en smal, waardoor de tuin van groen wordt voorzien zonder veel ruimte in beslag te nemen. Daarnaast zorgen ze ook voor een leuke sfeer. Ze kunnen zowel in een pot als in de grond worden geplaatst. Dus, in het kort: kleine bomen op stam zijn planten die op een lage onderstam zijn gekweekt en uw tuin aankleden zonder veen ruimte te vereisen.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten kleine bomen op stam, dus zelfs als u op zoek bent naar zoiets specifieks, is er nog genoeg keuze. Er zijn varianten die winterhard zijn en uw tuin het hele jaar van kleur voorzien, maar daarnaast zijn er ook nog mooie bloeiers die in bepaalde periodes van het jaar bloemen of besjes krijgen.

Winterhard

Het voordeel van een winterharde plant is dat deze ’s winters niet ingepakt hoeft te worden ter bescherming. Deze planten kunnen de Nederlandse winters goed verdragen. Een aantal varianten hebben naast hun winterharde eigenschappen ook het voordeel dat ze wintergroen zijn. Ze verliezen hun blad dus niet en blijven mooi groen gedurende de koude maanden. Een voorbeeld hiervan is de Laurier (Prunus laurocerasus). Deze heester kan groeien als kleine boom op stam en blijft het hele jaar mooi groen. Ook de Glansmispel Red Robin (Photinia Fraseri Red Robin) is voorzien van deze kwaliteiten. Bovendien kleurt hij in de lente prachtig felrood. De Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) daarentegen vertoont juist interessante verschijnselen in het najaar. Deze herfstbloeier krijgt deze plant mooie besjes, nadat de heerlijk geurende witte bloemetjes uitgebloeid zijn. De Liguster is danwel winterhard, maar niet wintergroen. Het blad van deze kleine boom op stam verkleurt in het najaar en een deel valt uit. Echter zodra de lente doorbreekt verschijnen de nieuwe knopjes weer. 

Heesters: kleine bomen op stam

Kleine bomen op stam zijn in de meeste gevallen heesters. Dat wil zeggen dat het een soort struik is die een stam heeft die vlak boven de grond (of in sommige gevallen onder de grond) vertakt. De stam en vertakkingen zijn verhout. Deze planten kunnen zo gesnoeid worden dat ze de vorm krijgen van een kleine boom op stam. Een miniatuur boom die laag blijft, maar wel de vorm van een boom heeft.

Bloeiend

Als u kiest voor kleine bomen op stam in uw tuin, dan is het wellicht leuk om varianten te kiezen die tijdens een bepaalde periode van het jaar in bloei staan. Neem als voorbeeld de Sneeuwbal (Viburnum Tinus). Deze prachtige donkergroene heester krijgt in de winter bossen met witte bloemen. Zodra deze zijn uitgebloeid verschijnen er blauwe bessen die veel vogels aantrekken. De Krentenboom (Amelanchier Lamarckii) bloeit in het voorjaar witte bloemen, die later veranderen in donkere besjes die eetbaar zijn. De Beverboom (Magnolia)  zorgt er juist voor dat uw tuin roze kleurt in de lente. Deze prachtige boom groeit roze tulp-achtige bloemen. De Hulst (Ilex) is een bekende heester die ook prima als kleine boom op stam geplant kan worden. Deze blijft het hele jaar door groen (en valt dus ook onder de winterharde en wintergroene categorie) en afhankelijk van het type krijgt deze bessen in de herfst of bloei in het voorjaar.