Kleine_tuin_aanleggen

Kleine tuin aanleggen

1 mei 2018 | Hans

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om te wonen in een huis met een grote (achter)tuin. Echter hoeft u uw droomtuin nog niet uit uw hoofd te zetten wanneer uw woning een kleine tuin heeft. Er zijn veel manieren die het aanleggen van een kleine tuin leuk maken! Omdat u minder ruimte heeft om mee te werken, dient goed nagedacht te worden over de elementen en plaatsing hiervan. Er zijn manieren om optisch meer ruimte te creëren in uw kleine tuin. In dit artikel gaan we een aantal van die manieren bespreken. Daarnaast gaan we kijken welke haag de beste keuze is bij het aanleggen van een kleine tuin.

Tips bij het aanleggen van een kleine tuin

Bij het aanleggen van een kleine tuin is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dus voor een idee en werk dit uiteindelijk uit in een plattegrond. Maak een lijst van elementen die u graag wil uw tuin zou willen (denk aan een zithoek, eethoek, moestuin, vijver, grindbak, grasveld, bloemenperk, plek voor ligstoelen, etc.). Op deze lijst kunt u dingen gaan wegstrepen, tot u alleen de elementen overhoudt die u niet kan missen. Als u het liefst ligt te zonnen met een goed boek is het raadzaam om ruimte over te laten voor een ligstoel. Maar als u juist van tuinieren houdt is het wellicht beter om deze ruimte te gebruiken voor een moestuin. Wat zijn uw eigen wensen?

Een leuke manier van ruimte creëren bij het aanleggen van een kleine tuin is het spelen met hoogte. Plaats uw terras bijvoorbeeld op een verhoging, of metsel een langwerpige plantenbak langs de muur die wordt opgevuld met zand/grind en planten. In zo’n plantenbak is het verstandig om een aantal van dezelfde planten naast elkaar te zetten, zoals bijvoorbeeld bol- kegelvormige Buxus planten. Onze hersenen worden namelijk als het ware in de maling genomen door herhaling van een patroon, deze denken namelijk dat zo’n patroon doorgaat en niet ophoudt aan het einde van uw kleine tuin.

Kleine tuin aanleggen: beplanting

Als uw huis een kleine tuin heeft, woont u waarschijnlijk in een woonwijk of een rijtjeshuis. De kans is dan groot dat de buren bovenop u zitten en zicht hebben op uw tuin. Het is dan prettig om voor voldoende beschutting te zorgen. Denk bij het aanleggen van een kleine tuin daarom aan begroeiing. U creëert daar niet alleen privacy mee, maar ook een extra dimensie.

Doormiddel van lage hagen of afscheidingen kunt u verschillende ruimtes creëren in uw kleine tuin. Denk bijvoorbeeld aan een wand met een boog in het midden. Doormiddel van de afscheiding met een doorkijk lijkt de tuin verder door te lopen. Het deel van de tuin wat door de wand onttrokken wordt aan het zicht wordt door de hersenen als groter beschouwd. Om zo’n wand mooi te maken kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een mooie Klimop die er tegenaan groeit.

Wanneer u een kleine tuin gaat aanleggen is het raadzaam om na te denken over een kleur die u mooi vindt. Te veel kleuren zorgen voor drukte, en dat laat uw tuin kleiner lijken. U dient het aantal kleuren daarom te beperken en allemaal soortgelijk proberen te houden. Kies bijvoorbeeld voor alleen roze en paarse tinten. In dat geval staat een Rhododendron prachtig in uw tuin. Plant daarnaast bloemen in dezelfde kleuren in uw plantenbakken. Probeer donkere tinten voorin te zetten en lichte tinten achterin, om zo diepte te creëren.

Aanbevelingen beplanting voor het aanleggen van uw kleine tuin