algemeen_onderhoud_tuin

Onderhoud van de tuin

1 augustus 2018 | Hans

Wanneer u een tuin met begroeiing hebt zult u merken dat deze altijd in beweging is. Het oppervlak staat vol met levende organismen die elk op hun eigen manier reageren op de verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Goed algemeen onderhoud van de tuin is daarom erg belangrijk. Levende organismes hebben verzorging nodig om te groeien en overleven. Of u nou een volledig begroeide tuin hebt, of enkel hier en daar wat groen: onderhoud kost altijd wat tijd en moeite. Echter is het wel een zeer belonende taak. Een goed onderhouden tuin straalt. Zowel mens als dier voelt zich hier prettig. Wij delen een aantal fijne tips voor het algemeen onderhoud van de tuin.

Algemeen onderhoud van de tuin

In principe kunt u het zo zien: er zijn jaarlijks twee belangrijke momenten voor onderhoud aan uw tuin. Dit zijn als het ware de prioriteit onderhoudsmomenten op jaarlijkse basis die niet overgeslagen mogen worden. Tussendoor kunt u uiteraard zo veel tuinieren als u wilt, maar die twee momenten zijn erg belangrijk algemeen onderhoud voor elke tuin. U dient de tuin immers klaar te maken voor grote seizoenveranderingen. Het winterklaar en lenteklaar maken van de tuin. Een tuin die niet winterklaar wordt gemaakt zal in de meeste gevallen doodvriezen, wat lang de tijd nodig heeft om te herstellen. Na de winter begint het voorjaar, dat is de periode waarin nieuw blad doorkomt, bloesem begint te verschijnen en het leven in de tuin weer opbloeit. Daarom is het belangrijk om ook op dit cruciale seizoen voor te bereiden.

Verzorging tips voor heesters en hagen

Bij Haag-Heg zijn wij gespecialiseerd in haagplanten, en daarom kunnen wij uiteraard handige tips geven over het onderhoud van deze heesters. Heester die al een aantal jaar staan zijn in de meeste gevallen in staat om zichzelf van water te voorzien, echter wanneer er een droogte heerst kunt u ze het beste een handje helpen doormiddel van handmatige bewatering. Tevens dienen pas geplante haagplanten van water voorzien te worden. Wanneer een haag uit vorm begint te raken moet deze gesnoeid worden. In sommige gevallen betekent dit dat u ook de bloemkop eraf snoeit. Dit is geen probleem, volgend jaar zullen deze opnieuw verschijnen en het kan de plant niet schaden. Het snoeien kan plaatsvinden doormiddel van een heggenschaar of een elektrische haagschaar. Als u merkt dat er onkruid onder de haag groeit kunt u deze handmatig weghalen. Het gebruik van een schoffel raden we af, omdat de wortels van de heester beschadigd kunnen worden. Vaak zitten deze wortels redelijk dicht onder de oppervlakte.

Overig onderhoud

Zoek op welke planten u precies in uw tuin heeft staan. Sommige varianten kunnen niet goed tegen de vrieskou en dienen ingepakt te worden met speciaal materiaal. Planten in potten kunnen het beste in een schuur worden gezet (eventueel geïsoleerd) zodat de potten niet kapotvriezen. Zet ook het tuinmeubilair binnen ter bescherming. Maai het gazon regelmatig en besproei het gras (met name in droge periodes) dagelijks. Doe dit echter wanneer het gras in de schaduw staat, om verbranding te voorkomen.