Conifeer_snoeien_tot_op_de_stam

Coniferen snoeien op stam

22 augustus 2018 | Hans

Coniferen snoeien tot op de stam, wel of niet doen? Dit is een vraag die we regelmatig langs zien komen en de antwoorden lopen nogal uiteen. Daarom geven wij bij deze, vanuit onze expertise, antwoord op deze vraag.

De Conifeer en het snoeien

Coniferen staan bekend als zeer snelle groeiers die tot een halve meter per jaar kunnen groeien. Door deze eigenschap is het een populaire keuze wanneer men snel een hoge heg nodig heeft. Tevens is deze plant wintergroen, biedt hij een hoge dichtheid en kan hij als solitaire plant te groeien. Het snoeien van de zijkanten van een Conifeer wordt twee tot vier keer per jaar aangeraden, in het voorjaar en in het najaar. Belangrijk is om bij het snoeien binnen het groene gedeelte te blijven. Wanneer u te ver gaat snoeien komt u terecht bij het hout. Coniferen snoeien tot op de stam wordt zwaar afgeraden omdat ze dan niet meer uitlopen. De haag zal dan waarschijnlijk niet meer egaal vol en groen worden, omdat de gaten zich slecht herstellen.

Coniferen snoeien tot op de stam, wel of niet doen?

Het klinkt dus niet als een goed idee om Coniferen te snoeien tot op de stam. U wilt immers niet dat uw haag bruine gaten laat zien. Daarom is het belangrijk om een Conifeer vanaf het begin goed bij te houden en regelmatig te snoeien. Hoe breder de plant wordt, hoe lastiger het wordt om hem bij te houden. Denk er bij het snoeiend tevens aan dat u enkel de zijkanten kortwiekt. De bovenkant dient u pas mee te snoeien wanneer de Conifeer de maximale gewenste hoogte heeft bereikt. Zodra u de bovenzijde gaat snoeien zal hij daar minder snel uitlopen, wat de groei aanzienlijk vertraagd.

Denk aan uw veiligheid

Bij het snoeien van hagen, en zeker bij Coniferen die behoorlijk hoog kunnen worden, is het belangrijk om altijd aan uw eigen veiligheid te denken. Bij voorkeur doet u deze klus niet in uw eentje, maar met minimaal twee man. Zorg voor een stevige ladder en een stabiele ondergrond waar deze op kan staan. Zo heeft u een basis waarop u kunt vertrouwen. Goed hanteerbaar snoeimateriaal is ook een manier om de situatie wat veiliger te maken. Zo hoeft u geen kracht te zetten en vermijdt u ongelukken. Coniferen terugsnoeien tot op de stam zorgt voor kale plekken die in de meeste gevallen niet herstellen, dus daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen tot hoe ver u wilt gaan snoeien. Bij een haag kunt u er eventueel voor kiezen om draden te spannen om als leidraad te gebruiken.