fagus_sylvatica_beuk_planten

Fagus sylvatica planten

16 juli 2018 | Hans

De Fagus sylvatica, ofwel Beuk of Groene Beuk, is een prachtige plant die ’s zomers diepgroen is en ’s winters een bruin bladerdek laat zien. Het bruine blad wordt vastgehouden, wat een unieke eigenschap vormt die resulteert in beschutting en privacy door het jaar heen. Mede dankzij deze reden worden Fagus sylvatica planten veelal gebruikt als erfafscheiding. De Beuk kan vrijwel overal groeien en is zeer betaalbaar. Een perfecte keuze als u op zoek bent naar een dichte haag. Maar wanneer kunt u de Fagus sylvatica planten?

Hoe moet ik een Fagus sylvatica planten?

Een aanrader bij het planten van een haag is om twee stokjes in de grond te zetten en hier een touw tussen te spannen in de gewenste lengte van de haag. Op die manier weet u zeker dat uw Fagus sylvatica planten op één lijn komen te staan. Graaf langs het gespannen touw een gleuf in de grond van een kleine halve meter diep. Vul de bodem van de gleuf indien gewenst met mest of speciale grond en plaats vervolgens de Fagus sylvatica planten op de juiste plek. We komen later in dit artikel terug op de gewenste plantafstand. Zodra de planten mooi verdeeld in de gleuf staan kunt u deze gaan dichtgooien met aarde. Stamp de omliggende grond goed aan en geef water. De wortels hebben tijd nodig om te settelen en wat extra bewatering is daarom aangeraden, zeker in warme, droge periodes.

Hoe ver staan Fagus sylvatica planten uit elkaar?

Om een mooie dichtheid te bereiken raden wij u aan om een bepaalde plantafstand per strekkende meter aan te houden. Deze afstand is afhankelijk van de afmetingen van de Fagus sylvatica planten die u aanschaft. Wij leveren de Groene Beuk met kluit in de hoogtes 150-175cm, 175-200cm en 200-225cm. Hierbij geldt dat de kleinste maat (150-175cm) vier planten per strekkende meter nodig heeft om een goede dichtheid te bereiken. De grotere varianten hebben genoeg aan drie planten per meter. Wanneer u er echter voor kiest om minder planten te gebruiken dient u erop te rekenen dat het een aantal jaren kan duren voordat de haag volledig is dichtgegroeid. Voor extra dichtheid en een brede haag kunt u ervoor kiezen om twee rijen te planten. De plantafstand blijft dan hetzelfde, maar u plant een tweede rij die parallel loopt. Plant de Fagus sylvatica planten zo dat ze geschaard staan, dus in een W-vorm. Op deze manier is de haag vrijwel gelijk dicht. Een andere manier om direct van beschutting en privacy te genieten is door het kopen van een kant-en-klare variant. Wij planten zelf rijen met Fagus sylvatica planten die we dicht laten groeien om vervolgens in hun geheel te verkopen. Deze kunnen gelijk de grond in en verzekeren u van directe beschutting. Onze kant-en-klare Fagus sylvatica kan het hele jaar de grond in, mits er geen sprake is van vorst. De variant in kluit kan het beste geplant worden in de periode oktober-april. Het netje kunt u om de kluit heen laten zitten want deze bestaat volledig uit biologisch afbreekbaar materiaal.