groenblijvende_haagplanten

Groenblijvende haagplanten: de voordelen en inspiratie

9 april 2019 | Hans

Nu de lente is begonnen zijn we steeds meer buiten te vinden. In de tuin werken van een wandeling door het bos. Met dit lenteweer is het allebei heerlijk! Bent u bezig met uw tuin en kunt u nog wel wat tuin ideeën gebruiken? In deze blog gaan we in op groenblijvende haagplanten. Wat zijn daar nu eigenlijk de voordelen van en welke groenblijvende haagplanten zijn er allemaal?

Groenblijvende haagplanten

In bijna elke Nederlandse tuin vindt u ze wel terug: groenblijvende haagplanten. De Buxus, Rhododendron en de Hulst. Wat dacht u van de Klimop? Allemaal populaire struiken die groenblijvend zijn. Maar wat betekent deze term nu eigenlijk precies? Een groenblijvende haagplant - de naam zegt het eigenlijk al - blijft gedurende het hele jaar mooi groen. Zelfs tijdens de winter als het vriest.

Verschil groenblijvend en winterhard?

Hierboven las u dat een groenblijvende struik het hele jaar door mooi groen blijft. Dit betekent dat hij ook winterhard is. Toch hoeft een winterharde plant niet altijd wintergroen te zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat hij in het najaar zijn bladeren verliest en vervolgens in het voorjaar weer uitloopt.

Het grote verschil tussen winterhard en wintergroen is dus het uiterlijk van de struik gedurende de winter. Hetgeen dat is ze gemeen hebben is dat ze allebei de Nederlandse winters overleven. Of u gaat voor een wintervaste of een wintergroene plant is helemaal aan uzelf. Bent u op zoek naar een wintergroene haagplant? Hieronder hebben we een aantal populaire varianten op een rijtje gezet: 

Klimop

Wie ken deze struik niet? De Klimop , ook wel Hedera genoemd, is ontzettend populair in ons land. U ziet 'm op diverse plekken. Tegen de schutting als groene erfafscheiding, maar de struik klimt ook graag tegen huizen of bomen op. De Klimop is een ideale groenblijvende haagplant om beschutting te creëren. Het is een snelle groeier, die weinig onderhoud nodig heeft. In zo'n drie jaar groeit de Hedera volledig dicht.

Rododendron

Houdt u van bloemen in het voorjaar? Dan is de Rhododendron een interessante struik voor in uw tuin. Dit voorjaarsbloeier is geschikt als haag, maar kan ook prima als solitaire plant in de tuin worden geplaatst. Of ook leuk: plaats de struik in een plantenborder. De struik is namelijk prima met andere struiken te combineren. Zo vast u een mooie mix van verschillende planten in de tuin. 

Hulst

De Hulst is een struik die niet alleen de hele winter groen blijft, maar ook nog eens ongewenst bezoek uit de tuin houdt. De Hulst, ofwel Ilex, is te herkennen aan zijn stekelige donkergroene bladeren. Houdt u van kleur in de tuin? Sommige Hulst varianten geven zelfs besjes tijdens de herfst! 

Benieuwd naar onze groenblijvende haagplanten? Hieronder vindt u een greep uit ons assortiment: