Ideeen_groene_erfafscheidingen

Tuininspiratie: groene erfafscheiding ideeën

1 oktober 2018 | Hans

Eigenlijk is een tuin niet af zonder een groene erfafscheiding in de vorm van een haag. Het creëert hét echte buiten gevoel en zorgt daarnaast voor leven in de tuin. Een haag trekt immers vogels, vlinders, hommels en andere dieren aan. Omdat er veel keuze is, delen wij een aantal populaire groene erfafscheiding ideeën waar u inspiratie uit kunt halen.

Groene erfafscheiding ideeën

Groen is de kleur die leven en natuur uitstraalt. Een groene erfafscheiding staat fris, ruikt lekker en voorziet de tuin van kleur. Om die redenen verkiezen veel mensen een haag over een schutting. Maar met keuze uit zo veel haagsoorten, welke gaat u kiezen?

Erfafscheiding die altijd groen blijft

  • Hulst (Ilex). De Hulst komt voor in verschillende soorten. Wat al deze soorten met elkaar gemeen hebben is het donkere leerachtige blad met tandjes en de winterharde eigenschappen. Het zijn langzame groeiers, wat het onderhoud van deze haag relatief eenvoudig houdt.
  • Klimop (Hedera). De klimop is een populaire erfafscheiding die tegen bestaande schuttingen of gaasmatten omhoog groeit. Indien u een schutting heeft staan is dit wellicht een goede keuze. De klimop is een snelle groeier en dient daarom regelmatig gesnoeid te worden. Hij behoudt ’s winters zijn blad.
  • Vuurdoorn Red Column. De Vuurdoorn is het hele jaar groen, behalve in het najaar waar deze haag felrood kleurt. Er ontstaat een zee van rode bessen in grote rode trossen die onder andere vogels aantrekken. In het voorjaar bevat de Vuurdoorn kleine witte bloemetjes. Voor een groene erfafscheiding die af en toe van kleur wisselt is de Vuurdoorn dus een prima keuze!
  • Laurier (Prunus laurocerasus). Dit is een veelgemaakte keuze als groene erfafscheiding. De Laurier is wintergroen, winterhard en staat bekend als snelle groeier. Tevens is deze haag onder te verdelen in verschillende soorten met elk hun eigen kenmerken.
  • Taxus. Ook de Taxus kunnen we onderverdelen in een aantal types. Wat deze allemaal met elkaar gemeen hebben is het feit dat het naaldplanten zijn. De haag geeft een uitstekende dichtheid en is zeer onderhoudsvriendelijk. Door de wintergroene kwaliteiten geniet u het hele jaar van beschutting en privacy.
  • Coniferen. Coniferen zijn uitstekend als erfafscheiding. De blijven het hele jaar door groen, bieden voldoende privacy en groeien relatief snel. Alle soorten Coniferen hebben onscherpe, zachte, geschubde naaldjes die variëren van licht- tot donkergroen. Deze haag is zeer kind- en diervriendelijk.

We hebben nog twee populaire groene erfafscheiding ideeën. Echter zijn deze bladverliezend in de winter. Ze zijn dus wel degelijk groen, maar verliezen in het najaar hun blad. Voorbeelden hiervan zijn de Liguster en de Beuk (Fagus Sylvatica).

Impressie groene erfafscheidingen: