Liguster_wintergroen

Is de Liguster wintergroen?

23 mei 2018 | Hans

De Liguster is een veelgebruikte haagsoort in ons land. Het is een heester met een mooi ovaalvormig blad dat eindigt in een subtiele punt. Door de zachte en vriendelijke uitstraling van de plant is deze ideaal om als tuinafscheiding te gebruiken. We maken onderscheid tussen drie soorten Liguster. De Liguster Ovalifolium Aureum (Ligustrum Ovalifolium Aureum) is verreweg het makkelijkst te onderscheiden van zijn soortgenoten. Deze heeft namelijk een bijzondere geel-groene kleur. Het midden van het blad is groen, maar de randen van het blad zijn prachtig geel gekleurd. Alle soorten hebben echter met elkaar gemeen dat ze relatief snelle groeiers zijn en een mooie dichtheid bieden met weinig inkijk. Daarom zijn ze favoriet in de meeste Nederlandse tuinen. Maar we horen vaak dezelfde vraag: is de Liguster wintergroen, of verliest deze zijn blad in de koudere maanden van het jaar?

Bladverliezend of wintergroen?

Er gaan verschillende verhalen rond betreffende de Liguster en of deze al dan niet wintergroen is. Wij leggen uit hoe het nou precies zit. Een Liguster is in principe wintergroen, maar er valt weldegelijk over te discussiëren. Het is namelijk zo dat de Liguster Ovalifolium (Ligustrum Ovalifolium) en de Liguster Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens) hun blad kunnen verliezen. Dit gebeurt enkel tijdens strenge winters, die we gelukkig niet zo vaak meer zien in Nederland. Mocht er toch een lange periode van strenge vocht plaatsvinden, dan kan de Liguster zijn blad verliezen. Echter groeit dit in het voorjaar weer volledig terug. De Liguster Ovalifolium Aureum (met de gele randjes) staat echter bekend als semi wintergroene haag. Ook bij deze Liguster geldt: hij behoudt zijn blad in de meeste gevallen volledig, enkel in een strenge winter zal hij een deel van zijn blad loslaten. Kaal zal hij echter niet worden, wat hem net wat anders maakt dan zijn soortgenoten.

Liguster: semi wintergroen

Zolang de winter niet te sterk is zal de Liguster zijn blad dus behouden. Bij een lange periode van extreme vorst zullen de groene Ligusters echter tijdelijk kaal worden. De groen-gele variant verliest in dit geval alleen een deel van zijn blad. Kunnen we de Liguster wintergroen noemen? Hoewel hij de meeste winters groen zal blijven, kiezen wij er niet voor om deze heester mee te rekenen met de winterharde planten. Wij kunnen u immers niet garanderen dat deze altijd groen blijft. De Liguster Ovalifolium Aureum is het semi wintergroene broertje, die in principe al wat meer op zijn plek is tussen de wintergroene planten. Als u op zoek bent naar een wintergroene haag, dan kunt u het beste voor uzelf bepalen of u de Liguster als wintergroen of bladverliezend ziet.

Onze ligusters