Verzorging_Bamboe

Verzorging van Bamboe

4 september 2018 | Hans

De Bamboe plant is een goede keuze wanneer u graag op een eenvoudige manier een exotische tint aan de tuin wilt geven. Het is tevens een plant die makkelijk is de verzorging. Bamboe kan zich aanpassen aan vrijwel elke grondsoort, zolang de afwatering maar goed is wanneer deze in kleigrond staat. Een mix van grond en mest kan hierbij de oplossing bieden.

Verzorging Bamboe

  • Water. Vooral in het eerste half jaar na het planten is het belangrijk om regelmatig water te geven, zeker in grote tijden. Zorg ervoor dat de grond nooit droog aanvoelt.
  • Mest. Mest en compost zijn belangrijke elementen in de verzorging van Bamboe. Organische mest is hierbij de beste optie. Kunstmest wordt afgeraden omdat dit zorgt voor een groeispurt voor planten. Bamboe staat al bekend als één van de snelstgroeiende planten die er zijn, dus in combinatie met kunstmest groeit de plant uit de kluiten. Een bijkomend nadeel hiervan is dat ze kwetsbaar worden en de weerstand omlaaggaat.
  • Snoeien. Bamboe laat zich het hele jaar door snoeien. Vooral wanneer u uw Bamboe groot wilt laten worden is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Het afknippen van de takken stimuleert namelijk groei en zorgt er dus voor dat de plant sneller gaat groeien. Dit verschilt per type.

Bamboe verzorging per seizoen

Een overzicht van de verzorging van Bamboe per seizoen:

Winter

Het is verstandig om een laagje blad of houtsnippers rondom de voet van de plant te leggen. Dit zorgt voor een extra laagje winterbescherming en het zal uiteindelijk gaan composteren wat zorgt voor extra voeding. Winterharde Bamboesoorten mogen gesnoeid worden. Lelijke takken kunnen in dit proces worden weggeknipt. Tegen het einde van de winter kunt u gaan bemesten en de niet-winterharde soorten mogen nu ook gesnoeid worden.

Lente

Hou de grond vochtig en laat nieuwe scheuten rustig hun gang gaan. Water geven is in deze periode de prioriteit. Tegen het einde van de lente kunt u de zwakke scheuten of degene die de verkeerde kant op groeien afknippen zodat de plant meer energie op de goede scheuten kan focussen.

Zomer

In de zomer heeft u de kans om de Bamboe bij te snoeien om het in model te brengen en houden. Tegen het einde van de zomer is het raadzaam om extra te bemesten zodat de plant zich langzaam kan aansterken voor de winter.

Herfst

Bamboesoorten die niet winterhard zijn kunnen in deze periode worden ingepakt om ze te beschermen tegen de wintermaanden.