Buxus_snoeien_in_bolvorm_wanneer

Wanneer kan ik mijn Buxus snoeien in bolvorm

31 juli 2018 | Hans

Bent u op zoek naar een speelse versiering van uw tuin? Veel mensen zijn fan van Buxus planten in verschillende vormen, om zo de tuin te verrijken en karakter te geven. Een populaire vorm is de simpele bol. Maar wanneer kunt u uw Buxus snoeien in bolvorm? Wij delen een aantal handige tips.

Versier uw tuin met de Buxus bolvorm

Het voordeel van een Buxus is dat deze zich eenvoudig in leuke vormen laat snoeien. Deze vormen kunt u zo eenvoudig of ingewikkeld maken als u zelf wilt. De meest toegankelijke vorm is de bolvorm, aangezien deze relatief makkelijkn te realiseren en onderhouden is voor iemand zonder groene vingers. De Buxus wordt in onze tuinen vaak gebruikt als erfafscheiding of versiering. Vroeger werd deze plant al veelvuldig gebruikt in tuinen en gazons. De verwarring over de bijnaam van de Buxus (palmboom) is ontstaan in de Middeleeuwen. Op Palmzondag werden toen Buxustakjes uitgedeeld aan kerkbezoekers.

Wanneer de Buxus snoeien in bolvorm?

De Buxus kan zowel gebruikt worden als versiering of als erfafscheiding. Een veelzijdige plant, dus. In alle gevallen dient deze goed verzorgd te worden om zo de strakke en dichte vorm van de haag vast te houden. Eind mei is de beste periode om te snoeien, gevolgd door nog een snoeibeurt in het begin van september. Echter wanneer u de Buxus in een bepaalde vorm heeft gesnoeid, kan deze het beste drie keer per jaar een beurt krijgen. Zo weet u zeker dat de vorm behouden wordt. Een extra snoeibeurt in de zomer is dan raadzaam. Wanneer u de tijd neemt om uw Buxusbol te snoeien, zorg dan dat het een bewolkte dag is. De zon kan het jonge blad en de afgeknipte takjes immer doen uitdrogen en verbranden. Dat resulteert in bruin blad, en dat is niet wenselijk. Aangezien de Buxus geen snelle groeier is kan het lang duren voor zoiets herstelt.

Wat te gebruiken bij het snoeien van de Buxus in bolvorm?

Wanneer u de Buxus gaat snoeien, ook wel scheren genoemd, moet u er dus allereerst voor zorgen dat het een bewolkte dag is. Spuit de plan eerst nat, zodat de schaar soepel door het bladerdek heen glijdt. Zo hoeft u minder kracht te zetten en is dat op zijn beurt weer beter voor uw houding en schouders. Het beste kunt u gebruik maken van een speciale buxusschaar. Maar ook een manuele heggenschaar of zelfs een elektrische haagschaar kan de klus klaren. Hoe kleine en fijner de vorm, hoe beter het is om een schaar te gebruiken. Zo werkt u nauwkeuriger.