Wanneer_laurierhaag_snoeien

Wanneer een laurierhaag snoeien?

22 april 2018 | Hans

Wanneer u een laurierhaag (Prunus laurocerasus) heeft, kan deze doormiddel van regelmatig snoeien een dichte, wintergroene haag worden die bijzonder sterk is. Het grote glanzende blad vormt bij goed onderhoud een dichte groene wand, die inkijk volledig tegenhoudt. Daarnaast werkt het ook als een schild tegen de wind wanneer u in de tuin zit. Door de snelle groei dient deze haag gesnoeid te worden om hem binnen de perken te houden. Wanneer u wilt dat uw laurierhaag mooi en dik wordt (en blijft), dan is het aan te raden deze twee keer per jaar te snoeien.

Wanneer dient u een laurierhaag te snoeien

Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag. De snoeibeurt in het voorjaar zal al snel niet meer zichtbaar zijn omdat dit plaatsvindt vlak voordat de takken uit gaan lopen. De nieuwe bladeren gaan de snoeiwonden dan al snel bedekken. Deze lente snoeibeurt bepaald wel de vorm van de haag en dient daarom niet overgeslagen te worden. Tijdens de tweede snoeibeurt in het najaar dient u de nieuwe vertakkingen af te knippen zodat hij weer een strakke vorm heeft om de winter in te gaan.

Tips voor wanneer u een laurierhaag gaat snoeien

  • Wanneer u de laurierhaag gaat snoeien, is het raadzaam om de onderzijde breder te houden dan de bovenkant. De takken en bladeren aan de bovenzijde groeien namelijk sneller en zullen de zon gaan tegenhouden voor de onderste takken, waardoor de haag gaat uitdunnen. Wanneer u de bovenkant van de laurierhaag wat smaller snoeit zal ook de onderkant voorzien worden van zon. Zorg dat het verschil zo’n 10cm is. Niet te opvallend voor het oog dus.
  • Wanneer uw laurierhaag wat minder vol groeit dan kunt u kiezen voor één snoeibeurt per jaar. Doe dit dan het liefst in juni. Denk er ook hierbij aan om de onderkant breder te laten.
  • Wanneer u een laurierhaag op gewenste hoogte heeft geplant, snoei dan gelijk de bovenste toppen af. Op die manier vermijdt u dat hij snel verder gaat groeien in de hoogte.
  • Omdat de laurierhaag een groot blad heeft kunt u het beste snoeien met een snoeischaar. Op die manier blijven de bladeren onbeschadigd en snoeit u alleen de takken.
  • Wanneer u graag bloemen in uw laurierhaag wilt zien, ga dan niet tweemaal per jaar snoeien. Neem dan genoegen met één snoeibeurt in juni. Dat is wanneer de haag klaar is met de bloei en hij heeft genoeg tijd om te herstellen van de snoeibeurt zodat hij het jaar daarop weer nieuwe knoppen vormt. Als u in het voorjaar snoeit zal de haag niet gaan bloeien.

Bekijk onze laurierhagen