Wintergroene_haag_laag

Welke groenblijvende haag blijft laag?

10 september 2018 | Hans

In sommige gevallen is het fijn om een haag te hebben die laag blijft, bijvoorbeeld wanneer deze fungeert als scheiding waar men overheen moet kunnen kijken, zoals bijvoorbeeld tussen een autoweg en een fietspad in. Ook gebruikt men hagen als decoratie in de voortuin, zoals bijvoorbeeld een doolhofje van kleine heggetjes. In zo’n geval is het prettig om een groenblijvende haag die laag blijft te planten. Deze blijft het hele jaar door mooi groen en is eenvoudig laag te houden doormiddel van de juiste snoeitechnieken. Wij lichten een aantal groenblijvende lage hagen uit die geschikt zijn voor elk gebruik.

Groenblijvende haag die laag blijft

Een haag is in principe laag te houden door hem op de gewenste hoogte te snoeien, maar niet elk type haag laat dit toe. Daarom hebben wij een aantal hagen op een rijtje gezet die weldegelijk laag gehouden kunnen worden zonder

Buxus

De Buxus is een bekende haagsoort in ons land. Mede dankzij de winterharde kwaliteiten van de plant en het feit dat hij zich makkelijk in elke gewenste vorm laat snoeien heeft deze haag zijn populariteit verdiend. Ondanks het feit dat deze haag laag kan blijven, biedt hij wel een compacte dichtheid door zijn vele kleine blaadjes die dicht op elkaar groeien. De Buxus staat het liefste in de schaduw, maar kan ook prima zon verduren. Het is een langzame groeier, waardoor een snoeibeurt maar twee keer per jaar nodig is, met voorkeur op bewolkte dagen in de periode tussen mei en september.

Hulst

De Hulst (Ilex)  is ook onderdeel van de lage hagen kunnen blijven. Echter heeft deze wel een andere uitstraling dat de Buxus. Het blad is leerachtig en puntig met tandjes die scherp aan kunnen voelen. Ook deze groenblijver groeit langzaam en wordt tevens niet al te breed, wat hem zeer geschikt maakt voor deze lijst. De Hulst is een populaire plant onder de vogels, dus u zult een aanmerkelijke toename van vogels in uw tuin ervaren na het planten. Het fijne van de Hulst is dat deze het goed doet in ze zon, maar ook op een schaduwrijke plek.

Japanse Hulst

De Japanse Hulst (Ilex Crenata) valt onder de Hulstsoorten, maar heeft een ander uiterlijk dan zijn soortgenoten. De bladeren van dit type zijn klein en aanzienlijk minder gezaagd: de tandjes zijn alleen zichtbaar van dichtbij. Van een afstandje lijkt deze plant precies op de Buxus. Om die reden wordt de Japanse Hulst momenteel veel gebruikt als Buxus vervanger, wanneer deze is aangedaan door de gevreesde Buxusmot. In het voorjaar groeien er witte bloemetjes aan de Japanse hulst die veranderen in zwarte besjes. Uiteraard kan ook deze wintergroene haag laag worden gehouden doormiddel van snoeien.

Schijnhulst

Zoals de naam al zegt: de Schijnhulst (Osmanthus Burkwoodii)  lijkt heel erg op de Hulst, maar dat is enkel schijn. Deze haag met zijn leerachtige blad heeft een compacte groei en blijft dankzij zijn wintergroene eigenschappen het hele jaar mooi van kleur. Dit type plant is geschikt om als haag te houden tot een hoogte van 150cm en is daarom tevens eenvoudig laag te houden. Echter dient u er wel rekening mee te houden dat deze haag relatief breed wordt.